“Waarom 52% extra belasting vanwege RVU-heffing omdat ik mijn oudere werknemer heb ontslagen?”
Loopt u ongemerkt tegen de RVU aan?
De loonbelasting kent de zogenaamde ‘Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU)’ (art. 32ba Wet LB) . Deze regeling is bedoeld om het voor werkgevers minder aantrekkelijk te maken oudere werknemers te ontslaan en deze in staat te stellen eerder te stoppen met werken. Doet u dit toch, dan kan dit u duur komen te staan. U moet dan namelijk meestal een extra heffing van 52% betalen.
Twee toetsen. Of een RVU aan de orde is, hangt af van twee toetsen:
- de reden van ontslag;
- het bedrag van de vergoeding in relatie tot de leeftijd van de werknemer.
Ad 1. Reden van ontslag. Met de reden van ontslag bedoelen we: is de leeftijd de reden voor het ontslag. Als u geen andere reden kunt laten zien en er is een oudere werknemer, dan moet u voor de RVU ervan uitgaan dat leeftijd de reden is. Als het ontslag is gelegen in een zogenaamde ‘objectieve reden’ (een reden die het logisch maakt de werknemer te ontslaan, anders dan leeftijd), is de RVU niet aan de orde. Let op. Redenen als: de werkzaamheden vervallen en er zijn geen alternatieven of de werknemer functioneert slecht, zijn objectieve redenen. Zorg dat u deze kunt aantonen!
Ad 2. Omvang bedrag. Kunt u niet aannemelijk maken dat er een andere objectieve reden was voor het ontslag, tel dan het bedrag dat u de werknemer meegeeft (omgerekend naar termijnen) op bij de andere uitkeringen die de werknemer verwacht te krijgen (bijv. een WW-uitkering). Deel dit totaal vervolgens door het aantal periodes dat de uitkering loopt. Stel de einddatum daarbij op twee jaar voor de pensioen- of AOW-datum. Komt de werknemer met zijn uitkering(en) en het bedrag dat hij van u krijgt op 70% van zijn oude loon of minder, dan is er geen sprake van de RVU. De extra heffing is dan niet aan de orde.
Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 15, nr. 2 vindt u de handreiking en uitvoering over de RVU.
Wel een RVU? Is er wel een RVU, dan moet u in principe 52% RVU-heffing betalen. Let op. Dit komt bovenop het brutoloon en is voor rekening van u als werkgever.
Tot einde 2025 gunstige regeling
Voorlopig, tot eind 2025, geldt er onder voorwaarden een tijdelijke gunstige faciliteit. De 52% RVU-heffing is dan weer niet van toepassing op het door u betaalde bedrag, alhoewel het bedrag wel een RVU is. Hiervoor gelden er wel een paar voorwaarden.
- Het gaat om uitkeringen in de periode die maximaal drie jaar voordat de pensioen- of AOW datum start. Eerdere uitkeringen vallen dus niet onder deze faciliteit. De RVU-heffing is hierop gewoon van toepassing.
- Het is een drempelvrijstelling. Dat betekent dat voor zover de uitkering hoger is dan € 2.273 (bedrag 2025), de 52%-heffing gewoon van toepassing is.
- De huidige faciliteit loopt eind 2025 af. Maar als u uiterlijk in 2025 een uitkering afspreekt, dan mag u deze faciliteit ook nog gebruiken in 2026 en 2027.