AUTO VAN DE ZAAK - 31.03.2022

Laadpalen in de loonheffingen en in de btw

Wanneer men de huidige brandstofprijzen bekijkt, zijn de laadpaaltankers waarschijnlijk erg blij met hun beslissing om over te stappen op een elektrische auto. Maar hoe zit dat eigenlijk met de fiscale kant van de laadpaal?

Loonheffing en laadpaal Heeft men het over loonheffingen, dan komt al snel de werkkostenregeling om de hoek kijken. Elk voordeel uit dienstbetrekking is namelijk belast, tenzij er ergens staat dat dat niet zo is of tenzij de werkgever dit onder kan brengen in de zogenoemde ‘vrije ruimte’. Op het gebied van de laadpalen is de fiscale afhandeling afhankelijk van de vraag of er sprake is van een auto van de zaak of niet.

Auto van de zaak

Wanneer er sprake is van een door de werkgever ter beschikking gestelde elektrische auto (kortom: een auto van de zaak), zijn de bijtellingsregels van toepassing. Uitzonderingen daargelaten, houdt de werkgever in zo’n geval een bijtelling voor het privégebruik in op het salaris van de werknemer. Deze bijtelling wordt door de Belastingdienst gezien als een ‘all-inbedrag’ voor het voordeel dat deze werknemer geniet. Wanneer de werkgever zijn werknemer voorziet van een laadpaal aan huis, is dat dus weliswaar een voordeel voor de werknemer, maar hierover hoeft de werkgever geen loonbelasting in te houden. Het is per slot van rekening niet voor niets ‘all-in’. Hetzelfde geldt wanneer de werkgever een vergoeding geeft voor de bijbehorende elektriciteitskosten. In de praktijk is het dan nog wel de vraag welke elektriciteitskosten dit dan zijn. Bij een aparte elektriciteitsmeter voor de laadpaal is dit eenvoudig vast te stellen, in andere gevallen niet. Daarnaast is het bijv. mogelijk om de accu van de auto van de zaak omgekeerd te gebruiken. De werknemer laadt de accu van de auto dan op kosten van de werkgever op, maar gebruikt deze vervolgens om thuis de wasmachine te laten draaien.

Auto privé

Is er sprake van een laadpaal in combinatie met een privéauto, dan is het op het gebied van de loonheffingen eveneens relatief eenvoudig: er geldt een gericht vrijgestelde vergoeding van (nu nog) € 0,19 per zakelijke kilometer. Al het meerdere is belast. Om te berekenen of de werknemer op jaarbasis meer of minder heeft ontvangen dan deze € 0,19, telt zowel de waarde van de laadpaal als de eventuele vergoeding voor het elektriciteitsgebruik mee. Omdat de laadpaal een bedrijfsmiddel is dat langer dan een jaar meegaat, mag men voor deze berekening de waarde van de laadpaal over meerdere jaren verdelen.

Laadpaal bij einde dienstbetrekking

Wat moet er gebeuren in het geval dat de dienstbetrekking eindigt terwijl de door de werkgever betaalde laadpaal nog bij de werknemer thuis staat of hangt? In dat geval kan de werknemer de laadpaal teruggeven aan zijn werkgever, maar dit is in de praktijk niet altijd mogelijk. Wanneer er in zo’n geval nog een waarde aan de laadpaal kan worden toegekend, is dit in principe ook een te belasten voordeel uit dienstbetrekking.

Btw en laadpaal

De leverancier van de laadpaal of de leasemaatschappij moet voor het (in opdracht) plaatsen van een laadpaal bij de woning van de werknemer 21% btw in rekening brengen aan de werkgever. De werkgever kan, indien hij recht op aftrek van voorbelasting heeft, in eerste instantie de btw in aftrek kan brengen, maar moet in de laatste btw-aangifte van het boekjaar een btw-correctie maken voor het privégebruik (door de werknemer) van de auto.

Laadpaal bij de werknemer thuis Bij thuisladen wordt de energie ingekocht door de werknemer. De werknemer is degene die het contract heeft met de energieleverancier. De energie wordt gebruikt voor een auto die de werkgever ter beschikking stelt aan de werknemer. Het is op dit moment technisch nog niet mogelijk om het zakelijk verbruik van de stroom door de energieleverancier rechtstreeks aan de werkgever in rekening te brengen. Als de werknemer de energiekosten voor het gebruik van de laadpaal voor de leaseauto vergoed wil krijgen, is het de vraag of de werkgever recht heeft op aftrek van voorbelasting. De facturen staan immers op naam van de werknemer.

Laadpaal uitlezen

Een andere optie is dat er gebruik wordt gemaakt van een laadpas, zowel voor opladen thuis als voor opladen via een openbare laadpaal. In dat geval kan de leverancier van de laadpaal of leasemaatschappij de laadgegevens uitlezen en het verbruik van de (thuis)laadpaal met btw aan de werkgever factureren. Het door de leverancier van de laadpaal aan de werkgever in rekening brengen van de bedragen op grond van de gegevens uit de laadpaal bij werknemer is belast met 21% btw. De leverancier van de laadpaal betaalt de betaling van de werkgever na afslag zonder btw aan werknemer door.De werkgever kan de betaalde btw in aftrek brengen voor zover de kosten toerekenbaar zijn aan btw-belaste prestaties. De facturen staan dan op naam van de werkgever. De vraag is wel of het hiervoor genoemde standhoudt, omdat de leverancier van de laadpaal/leasemaatschappij en de werkgever geen overeenkomst voor levering van stroom met elkaar hebben zoals de energiemaatschappij dat wel heeft met de werknemer.

Gemengd gebruik Omdat het hier gaat om kosten met betrekking tot een auto die door de werknemer ook voor privédoeleinden gebruikt kan worden, is er sprake van een fictieve levering of dienst door de werkgever waarover in de laatste btw-aangifte van het jaar een btw-correctie voor het privégebruik van de auto moet worden gemaakt. De btw-correctie is als volgt:

2,7% x de catalogusprijs van de auto (inclusief btw en BPM)

Indien een van de volgende situaties zich voordoet, is het percentage van de btw-correctie niet 2,7 maar 1,5%:

  • er zijn vier jaar verstreken na het jaar waarin de btw-ondernemer de auto in gebruik genomen heeft; of
  • de btw-ondernemer heeft bij aanschaf van de auto geen btw in aftrek gebracht.

Kilometeradministratie Wordt er voor de auto een kilometeradministratie bijgehouden, dan wordt de btw-correctie op grond van de volgende berekening gemaakt waarbij de gereden woon-werkkilometers privékilometers zijn:

21% x (privékilometers / totale aantal kilometers) x gemaakte uitgaven (1/5 deel van het aankoopbedrag in eerste vijf jaar + gebruiks- en onderhoudskosten)

bz-advies

Eind vorig jaar heeft de btw-administratie in België in een circulaire haar standpunten met betrekking tot laadpalen uiteengezet. Het zou mooi zijn als er ook in Nederland een besluit van de staatssecretaris komt over hoe om te gaan met de btw-aftrek bij laadpalen.

Een elektrische auto biedt (zeker in deze tijd) voordelen. De uitwerking van de levering van energie via een laadpaal en de verrekening met de werkgever vergen voor wat betreft de btw wel enige aandacht.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01