HUWELIJKSE VOORWAARDEN - 08.03.2022

Huwelijk zonder voorwaarden: bezitsverhouding wijzigt

Goederen die door de partners voor het huwelijk samen zijn gekocht, gaan tot het gemeenschappelijk vermogen behoren. Bij echtscheiding heeft ieder recht op de helft. In huwelijkse voorwaarden kan daarvan worden afgeweken.

Gezamenlijk aangekocht. Jan en Thea gaan samenwonen in een woning die door hen beiden wordt aangekocht. Omdat Jan voor 80% de koopprijs financiert en Thea de resterende 20% voor haar rekening neemt, wordt de eigendomsverhouding tussen hen beiden in deze percentages vastgelegd.

Huwelijk zonder voorwaarden

Enkele jaren later gaan ze trouwen. Dat doen ze zonder huwelijkse voorwaarden op te stellen. Dat betekent dat de wettelijke gemeenschap van goederen van toepassing is, zoals deze sinds 1 januari 2018 geldt.

Wat zegt de wet?

Op basis daarvan blijven alle goederen die de beide echtgenoten al voor het huwelijk bezaten, privé-eigendom van ieder van hen. Deze hoeven bij de verdeling van het gemeenschappelijk vermogen in geval van echtscheiding niet te worden verdeeld. Alleen de goederen die tijdens het huwelijk worden verkregen, worden gemeenschappelijk. Ze worden daarvan ieder voor de helft eigenaar. Daarvan zijn uitgezonderd alle goederen die door schenking of als erfenis of legaat worden verkregen. Deze blijven privé van de echtgenoot die deze goederen heeft verkregen en hoeven bij echtscheiding niet te worden verdeeld.

Huwelijken van voor 2018. Deze wettelijke regels gelden niet voor huwelijken die voor 1 januari 2018 zijn gesloten. Daarvoor gelden nog de oude regels die bepalen dat alles wat de beide echtgenoten bezitten tot het gemeenschappelijk vermogen behoort, ongeacht of deze goederen voor of tijdens het huwelijk worden verkregen. Dat geldt ook voor schenkingen, erfenissen of legaten. Dat is slechts anders indien bij de schenking of in het testament schriftelijk is vastgelegd dat daarop de uitsluitingsclausule van toepassing is.

Gemeenschappelijk vermogen verdeeld. Als Jan en Thea drie jaar later gaan scheiden, moet de woning worden verdeeld. Volgens Jan moet dat in de verhouding van 80 en 20%. Omdat hij in de woning wil blijven wonen, gaat hij ervan uit dat hij Thea voor 20% van de taxatiewaarde moet uitkopen. Ze hebben de woning immers nog voor hun huwelijk aangekocht en toen is deze eigendomsverhouding ook vastgelegd.

Eigendomsverhouding gewijzigd. Helaas voor Jan (en gelukkig voor Thea) gaat deze vlieger niet op. Omdat ze voor het aangaan van het huwelijk beiden al eigenaar waren van de woning, is de woning tot hun gemeenschappelijk vermogen gaan behoren (art. 1:94 lid 2 BW) . Jan en Thea zijn ieder voor de helft gerechtigd tot dat vermogen. Dat ze voor het huwelijk in de verhouding van 80 en 20% eigenaar waren van de woning, speelt geen rol meer. Door het aangaan van het huwelijk zonder huwelijkse voorwaarden is de eigendomsverhouding gewijzigd van 80/20 naar 50/50.

Vastleggen in huwelijkse voorwaarden

Deze problemen hadden voorkomen kunnen worden als Jan en Thea voor het aangaan van het huwelijk, huwelijkse voorwaarden hadden opgesteld. Daarin had kunnen worden opgenomen dat de eigendomsverhouding van de woning 80/20 was. Omdat dit niet is gebeurd, moet Jan nu voor 50% van de waarde van de woning afrekenen met Thea en niet voor 20%. Dat scheelt natuurlijk fors. Wees hier dus alert op.

Goederen die door de echtgenoten voor het huwelijk gezamenlijk zijn aangekocht, zijn gemeenschappelijk vermogen. Bij echtscheiding heeft ieder recht op de helft. In huwelijkse voorwaarden kan een andere bezitsverhouding worden vastgelegd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01