Vaste reiskostenvergoeding verlengd tot 1 juli 2021
Even recapituleren, wat speelde er?
De coronamaatregel voor de onbelaste vaste reiskostenvergoeding was in januari 2021 in eerste instantie verlengd tot 1 april 2021. Het kabinet heeft de coronamaatregel voor de onbelaste vaste reiskostenvergoeding verlengd tot 1 juli 2021. Het kabinet heeft daartoe besloten, omdat er nog steeds werknemers zijn die reisgerelateerde kosten maken, ondanks dat ze in werkelijkheid niet of minder reizen. Denk hierbij aan werknemers die vaste kosten hebben van de eigen auto of een private leaseauto die voorheen werd gebruikt voor woon-werkverkeer of werknemers die hun ov-abonnement hebben verlengd.
Tot 1 juli 2021. Tot 1 juli 2021 kunt u als werkgever de bestaande vaste reiskostenvergoedingen dus nog onbelast vergoeden, ook al worden deze reiskosten als gevolg van het thuiswerken niet meer (volledig) gemaakt. Let op. Een voorwaarde is wel dat het vaste vergoedingen betreft die al voor 13 maart 2020 door u als werkgever aan de werknemer werden toegekend.
Wel belast. De reiskostenvergoeding is in principe wel belast als de werknemer na 12 maart 2020 in dienst is gekomen. Ook als er na 12 maart 2020 een vaste reiskostenvergoeding wijzigt door verhuizing is de reiskostenvergoeding belast. Tip. Het is mogelijk om een reiskostenvergoeding (deels) onder te brengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. De reiskostenvergoeding blijft dan onbelast.
Vergoeding thuiswerkkosten
De reiskostenvergoeding wordt door sommige werkgevers ook gebruikt als vergoeding voor thuiswerkkosten. De verwachting voor de toekomst is dat het thuiswerken zal blijven, ook als de coronacrisis voorbij is, al is het maar voor een aantal dagen per week. Het kabinet onderzoekt daarom momenteel de mogelijkheden van een aanvullende regeling waarbinnen het voor u als werkgever mogelijk wordt om onbelast ook thuiswerkkosten te vergoeden. Hiervoor geldt immers nu nog geen gerichte vrijstelling. Een dergelijke regeling zou een aanvulling zijn op de reeds bestaande mogelijkheden om bepaalde thuiswerkkosten zijnde arbovoorzieningen en ICT-middelen, onbelast te vergoeden. Deze aanvullende regeling zal echter naar verwachting niet voor het einde van het jaar kunnen worden ingevoerd.
Gebruik de vrije ruimte
U kunt uw werknemers toch tegemoetkomen door de thuiswerkkosten onder te brengen in de vrije ruimte binnen de WKR. Vanwege de coronacrisis werd eerder als de vrije ruimte voor heel 2021 verhoogd. Deze verhoging is tijdelijk.
Hoeveel? De vrije ruimte bedraagt in 2021 3% van de loonsom tot € 400.000 en 1,8% over het meerdere.
Download de rekentool WKR via https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 27, nr. 16.
Let op. Houd de gebruikelijkheidstoets in de gaten (€ 2.400 per werknemer). Blijven de vergoedingen/verstrekkingen onder deze grens, dan wordt de gebruikelijkheid aangenomen. Wordt deze grens overschreden, dan kan de Belastingdienst stellen dat er niet aan de gebruikelijkheidstoets wordt voldaan, met als gevolg dat over de vergoeding/verstrekking eindheffing plaatsvindt.