WERKGEVERSZAKEN - 23.02.2021

Wat is er nieuw per 1 januari 2021 voor verlofsparen?

In 2020 is er een Pensioenakkoord gesloten. Onderdeel van dit akkoord is dat de mogelijkheden voor verlofsparen per 1 januari 2021 aanzienlijk zijn verruimd. Wat betekent dit voor uw werknemers en voor u als werkgever?

Wat is er nieuw? De mogelijkheid voor werknemers om verlof te sparen, is met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 aanzienlijk verruimd.

Over welk verlof gaat dat dan? Deze nieuwe regeling gaat over compensatieverlof en verlof dat is toegekend voor specifieke doelen, zoals ouderschapsverlof (het zogenaamde ‘geclausuleerde verlof’).

Onbelast. Deze verlofaanspraken worden vanaf 1 januari 2021 minder snel belast. Voor die tijd waren deze aanspraken onbelast met een maximum van 50 keer de wekelijkse arbeidsduur.

Wat is er nu verruimd?

Hoe was het? Onder de ‘oude’ regeling mocht een werknemer met een werkweek van 40 uur maximaal 2.000 verlofuren opsparen. Als het verlofsaldo hoger was, moest u als werkgever voor het meerdere loonbelasting afdragen.

Hoe wordt het? Vanaf 1 januari 2021 mag een werknemer een verlofsaldo opsparen van 100 keer de wekelijkse arbeidsduur. Voor een werknemer die 40 uur per week werkt, is dat dus 4.000 uur.

Later inhalen ... Het opgebouwde verlofsaldo is vrijgesteld van loonheffing, maar als het verlof wordt opgenomen, moet u daarover alsnog loonheffing betalen.

Kansen voor werknemers. Nu werknemers belastingvrij meer verlof kunnen opsparen, hebben zij de mogelijkheid om bijv. eerder te stoppen met werken of tussentijds langer verlof op te nemen.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Langer doorwerken. Nu werknemers langer door moeten werken, blijkt ook dat niet alle werknemers in staat zijn om zonder problemen de eindstreep te halen. De mogelijkheid om belastingvrij verlof te sparen, kan dan aantrekkelijk zijn.

Er even tussenuit. Ook ervaren werknemers soms grote druk, bijv. om werk en zorgtaken te combineren. De mogelijkheid om wat langer verlof op te nemen, kan dan wat druk van de ketel halen en daar heeft u als werkgever ook voordeel van.

Toch minder mooi?

Tussen droom en werkelijkheid ... Door wetten en cao’s kan uw werknemer misschien toch niet zoveel hebben aan de verruimde verlofspaarmogelijkheden. Zo bepaalt het Burgerlijk Wetboek dat de wettelijke vakantiedagen (vier keer de wekelijks arbeidsduur) zes maanden na het jaar waarin ze zijn opgebouwd, vervallen en in veel cao’s zijn aanvullende regelingen opgenomen over opbouw en verval van vakantieaanspraken. Bovendien zal niet alles wat wettelijk mogelijk is ook in uw praktijk mogelijk zijn.

Biedt overwerk kansen?

Niet onbeperkt. Het lijkt een goede optie om via overwerk extra verlof op te sparen. Zo kan een werknemer met een contract voor 24 uur per week misschien wekelijks vier uur extra werken om zo een verlofsaldo te sparen.

En weer die regels ... Ook in dit geval kunnen veiligheidsvoorschriften en/of arboregels hier een spaak in het wiel steken.

Kortom: opletten. Het is dus voor u als werkgever goed om extra aandacht te besteden aan de diverse regels voordat u instemt met het verzoek van uw werknemer om extra verlof te sparen.

Met ingang van 1 januari 2021 zijn de mogelijkheden om extra verlof te sparen aanzienlijk verruimd tot 100 keer de wekelijkse arbeidsduur. Hoeveel gebruik een werknemer daarvan kan maken, hangt onder andere af van de wetgeving en uw cao.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01