Wanneer dubbele aftrek hypotheekrente mogelijk?
De politiek begint behoorlijk aan de aftrek van de hypotheekrente te knagen, maar voorlopig is deze nog gewoon aftrekbaar. En als u tijdelijk twee woningen bezit en voldoet aan de voorwaarden, zelfs voor beide woningen. Wist u dat?
Oude woning nog niet verkocht
De prijzen daalden in de crisis van de woningmarkt fors en woningen stonden soms jaren te koop. Vanwege deze situatie is besloten om de aftrek van hypotheekrente van twee woningen toe te staan wanneer er een nieuwe woning was gekocht en de oude nog niet was verkocht.
Voorwaarden. In genoemde situatie is de hypotheekrente van zowel de oude als de nieuwe woning aftrekbaar. Dit kan gedurende maximaal drie jaar na het jaar waarin u de oude woning heeft verlaten. Let op. Voorwaarde is wel dat de oude woning te koop staat, leeg is, en in het jaar van verhuizing of een van de drie jaren ervoor uw hoofdverblijf was.
Stel, u verhuisde op 1 maart 2015 naar een nieuwe woning. Uw oude woning staat sindsdien te koop. De hypotheekrente is nog tot uiterlijk 31 december 2018 aftrekbaar.
Nieuwe woning nog niet betrokken
De omgekeerde situatie. U heeft al een nieuwe woning gekocht, maar blijft in de oude wonen totdat deze verkocht is. Ook dan is van beide woningen de hypotheekrente aftrekbaar als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- U moet zelf in die woning gaan wonen.
- U bent in de woning gaan wonen in het jaar waarin u aangifte doet of verwacht hierin een van de drie opvolgende jaren te gaan wonen.
- Het betreft een leegstaande woning, een woning in aanbouw of een nieuwbouwwoning.
Wat is ‘te koop staan’?
In het eerstgenoemde geval is vereist dat uw woning te koop staat. Onlangs moest de rechter bepalen wat hieronder precies wordt verstaan. Een collega van u bewoonde een woning en trad in het huwelijk. Na enige tijd ging hij bij zijn echtgenote wonen, maar keerde na drie jaar toch weer naar de oude woning terug. Hij wilde de hypotheekrente in aftrek brengen en stelde dat de woning al die jaren te koop had gestaan.
Uit de feiten bleek echter dat hij zich nauwelijks had ingespannen de woning te verkopen. Zo had hij weinig activiteiten ondernomen om de woning beter verkoopbaar te maken of op te knappen. Twee biedingen op de woning sloeg hij af. De Rechtbank Arnhem-Leeuwarden was van mening dat de woning niet te koop had gestaan en schrapte de hypotheekrenteaftrek, 15.12.2017 (GHARL:2017:10965) .
Waar dus vooral op letten? De eis dat de woning te koop moet staan, blijkt geen wassen neus. Uit de feiten moet dus blijken dat u echt van de woning af wilt, anders valt het onder speculeren, wat de aftrek van de hypotheekrente in de weg staat. Zorg dus dat uit allerlei bewijzen blijkt dat u echt van de woning af wilt. Bijvoorbeeld door inschakeling van een of meer makelaars, door te adverteren of door de woning op andere manieren onder de aandacht van het koperspubliek te brengen. Het kan u zomaar de aftrek over maximaal vier jaren schelen, vaak toch al gauw duizenden euro’s.