Geen hogere premies door ‘oude’ feiten!
Nieuwe wetgeving
Premieberekening. Op 23 april 2012 werd het wetsvoorstel ‘Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters’ (BeZaVa) ingediend. Inhoud: wanneer een werknemer na einde dienstverband in de Ziektewet komt, wordt deze uitkering - twee jaar later - bij de premieberekening toegerekend aan de werkgever. Doel van de nieuwe wet was om werkgevers financieel aan te moedigen bij te dragen aan re-integratie van zieke werknemers. Deze wet is op 1 januari 2014 in werking getreden.
Toerekening uitkering. Bij kleine werkgevers (tot 10 werknemers) gaat het om toerekening aan de sector. Bij middelgrote en grote werkgevers gaat het om een (deels) individuele toerekening.
Wanneer gaat de teller lopen?
Uitkering van voor het wetsvoorstel. Per 2014 moest de werkgever een hogere premie betalen omdat de werknemer in 2012 een Ziektewet-uitkering had gekregen. De werkgever was het hier niet mee eens. Op het moment dat hij de werknemer ontsloeg, was er immers nog geen wetsvoorstel ingediend.
Ik kon er niet op anticiperen ... Omdat er zelfs nog geen wetsvoorstel was, had de werkgever op geen enkele manier anders kunnen handelen om zodoende deze premieverhoging te voorkomen. Bovendien kon hij, nadat de arbeidsovereenkomst was geëindigd in 2012, ook geen re-integratiemaatregelen meer nemen. Er was immers geen arbeidsverhouding meer. Uiteindelijk moest de rechter beoordelen of de Belastingdienst juist had gehandeld.
Belastingdienst teruggefloten
Het Gerechtshof Amsterdam, 29.11.2017 (GHAMS:2017:4830) , gaf de werkgever gelijk en gaf aan dat in dit geval ‘materiële’ terugwerkende kracht niet was toegestaan. Dat betekent dat er geen terugwerkende kracht is toegestaan die voortvloeit uit het feit dat de regeling teruggrijpt naar feiten van voor de invoering van de wet.
Wat kunt u met deze uitspraak?
Beroep u op deze uitspraak! Als er nog een bezwaar loopt tegen toerekening van zieke werknemers over 2014 voor de berekening premie Ziektewet, dan kunt u een beroep doen op deze uitspraak. Voor latere jaren is dat de vraag. Op dat moment valt het argument dat men de regeling niet kon zien aankomen immers weg. De wettelijke regeling is immers in 2012 aangekondigd.
Ook voor andere situaties. U kunt deze uitspraak ook aanvoeren in andere situaties waarin de regeling teruggrijpt op een situatie van voor de invoering van de wet en waar u na de invoering van de wet niets meer aan kunt veranderen. Let op. De rechter heeft altijd de mogelijkheid om te zeggen dat de materiële terugwerkende kracht gerechtvaardigd is. Met andere woorden: het belang voor de overheid voor toepassing van de regeling is zo belangrijk dat de werkgever de regeling maar heeft te accepteren. Tip. Voer direct argumenten aan waaruit blijkt dat uw belang niet opzij mag worden geschoven. Let op. De uitspraak zal niet gebruikt kunnen worden door uitzendbureaus. Deze sector kende namelijk al eerder een regeling waarbij de premie hoger werd door toe te rekenen Ziektewet-uitkeringen.