Als u vergeet aan te zeggen ...
Aanzegplicht. Om werknemers met een tijdelijk contract van zes maanden of langer meer zekerheid te geven, is een werkgever verplicht om minimaal één maand voor het einde van de overeenkomst schriftelijk te laten weten of hij het contract gaat voortzetten en tegen welke voorwaarden.
Aanzegvergoeding. Als u bij een contract langer dan zes maanden niet ten minste één maand voor het einde schriftelijk (dat mag eventueel ook per e-mail of whatsapp) aan de medewerker laat weten dat u zijn contract niet verlengt, dan bent u een aanzegvergoeding (lees: boete) verschuldigd voor de tijd die u te laat was. Die vergoeding is gelijk aan het loon over de tijd dat u te laat heeft aangezegd, dus maximaal één maand.
Schriftelijk aanzeggen verplicht? Wettelijk bent u verplicht om schriftelijk tijdig aan uw werknemer te laten weten dat u niet met hem door wilt na het einde van zijn contract. Dat mag u zelfs al direct in zijn tijdelijk contract opnemen. Doet u dat niet, dan moet u dat dus minimaal één maand voor het einde doen, de zogenaamde aanzegplicht. Maar geldt dat ook als u hem mondeling ruimschoots van tevoren duidelijk maakt dat u niet met hem door wilt?
Download het model ‘Aanzeggen einde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd’, het beding ‘Direct tijdelijk contract aanzeggen’ en het rekenmodel ‘Vergoeding te laat aanzeggen’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 23.06.01).
Rechtspraak. Volgens sommige rechters is een schriftelijke aanzegging niet meer noodzakelijk als de situatie heel helder voor de werknemer was. Dat biedt dan nog een escape om aan het betalen van een aanzegvergoeding te ontkomen. Het moet daarbij gaan om situaties waarin het onredelijk is als een werknemer, die weet dat hij weg moet, alsnog de aanzegvergoeding claimt. De meeste rechters zijn echter niet zo soepel. Zij houden zich letterlijk aan de wet: niet schriftelijk aanzeggen, is betalen. Veiligheidshalve kunt u dus maar beter tijdig schriftelijk aanzeggen dat u met uw werknemer stopt na afloop van zijn contract.