Beleid zetten op ongewenst gedrag, zo pakt u dat aan!
Ongewenst gedrag. Seksuele intimidatie op het werk is elke vorm van seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander seksueel getint verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag in de werkomgeving, die als ongewenst wordt ervaren. Seksueel ongewenst gedrag kan plaatsvinden tussen collega’s, leidinggevenden, maar ook door klanten, relaties of andere bezoekers.
Lastig. Seksuele intimidatie kan opzettelijk plaatsvinden, maar ook onopzettelijk. Dit maakt het een lastig te (h)erkennen probleem. Sommige handelingen zijn op zichzelf staand niet direct te kwalificeren als (seksueel) intimiderend of beginnen als een onschuldige flirt. Soms reageert de veroorzaker of de omgeving met opmerkingen zoals: “Zolang er niets ergers aan de hand is”, “Waar maak je je druk over?” of “Een grapje moet toch kunnen?”. Wat voor de een onschuldig is, kan voor de ander vervelend, vernederend of intimiderend zijn.
Vanuit (arbo)wettelijk perspectief
In de Arbowet is bepaald dat u als werkgever de zorgplicht heeft om uw werknemers een veilige werkomgeving aan te bieden. Er dient bijv. geen sprake te zijn van discriminatie, pesten, agressie en seksuele intimidatie op uw werkvloer.
Wat kunt u doen? Het is voor u als werkgever van belang hierop beleid te ontwikkelen. Dit kan door een protocol ongewenst gedrag op te stellen waarin staat opgenomen waar de werknemer terecht kan met een klacht (bijv. bedrijfsarts, vertrouwenspersoon) of welke sanctie kan worden opgelegd bij overtredend gedrag (bijv. schorsen voor onderzoek). Belangrijk is wel dat dit beleid in uw bedrijf bekend is en ook daadwerkelijk wordt opgevolgd in de praktijk.
Or of PV? Als uw bedrijf beschikt over een ondernemingsraad of personeelsvereniging, dan zal het beleid in overleg met hen moeten worden ontwikkeld nu zij een instemmingsrecht hebben. Let op. Bij geen beleid op dit gebied kan uw werknemer een klacht indienen bij de arbeidsinspectie. U kunt dan geconfronteerd worden met een boeteoplegging. Ook kan uw werknemer u aansprakelijk stellen voor geleden schade als gevolg van ongewenst gedrag.
Een model ‘Beleid ongewenst gedrag’ en ‘Klachtenregeling seksuele intimidatie’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies.nl/download (TA 24.10.06).
Verantwoordelijkheid buiten werkvloer?
Werkgerelateerd. Ook buiten de werkvloer, maar werkgerelateerd, bent u als werkgever verantwoordelijk. Denk aan het bedrijfsfeest. Maar het gaat om de feiten. Zo oordeelde de Hoge Raad, 13.07.2009 (HR:2009:BI4209) , dat het door de directeur in de billen knijpen van een medewerker niet als seksuele intimidatie moest worden aangemerkt. De Hoge Raad achtte de omstandigheden van het geval bepalend, waaronder ook de bedoeling van de directeur.
Geen vrijbrief! In dit geval had de directeur in het openbaar in de billen geknepen als wijze van een grap en de medewerker in kwestie had er ter plekke om gelachen. Aldus de rechters bleek duidelijk dat het knijpen als een grapje bedoeld was. Let op. Dit is niet altijd duidelijk. Bovendien kantelt de tijdgeest (#MeToo). De uitspraak is dan zeker ook geen vrijbrief.