Schikking na schadeclaim? Let op verjaringstermijnen!
Schadeclaim
Wat is een ‘schadeclaim’? Bij het woord ‘schadeclaim’ denkt u wellicht direct aan een beroepsfout. Dat is echter lang niet de enige situatie waarin een schadeclaim kan voorkomen. Denk bijv. ook aan een verhuurder die onaangekondigd op maandagochtend werkzaamheden uitvoert in uw praktijk waardoor u uw brood niet kunt verdienen.
Schikking. Als er schade is ontstaan, ontstaat er vaak direct discussie over wie er aansprakelijk is en hoe hoog de schade eigenlijk is. Dit geeft onzekerheid voor beide partijen: wat een rechter beslist weet immers niemand zeker. In veel gevallen draait een schadeclaim daarom uit op een schikking waarvoor beide partijen water bij de wijn doen.
Verjaringstermijn
Schikking is een overeenkomst. Een schikking die wordt getroffen vóórdat er een rechtszaak is gestart, is juridisch gezien niet meer of minder dan een overeenkomst. De ene partij belooft de schadeclaim te laten vallen, de andere partij belooft een bepaald geldbedrag te betalen.
Afdwingen betaling bedrag. Vaak zal het geldbedrag direct betaald worden. Het komt echter ook voor dat het geldbedrag niet direct betaald wordt, bijvoorbeeld door betalingsonmacht. Hoelang kan betaling nog worden afgedwongen?
Normale gang van zaken. Bij het sluiten van een schikkingsovereenkomst begint een termijnvan vijf jaar te lopen. Aan het einde van die termijn ‘verjaart’ de vordering. Dat houdt in dat betaling van het afgesproken schikkingsbedrag daarna niet meer kan worden afgedwongen.
Schikking bij de rechter
Toegeeflijker in rechtszaak. Het komt ook voor dat de schikking niet vóór de rechtszaak, maar tijdens de rechtszaak tot stand komt. Het toeziend oog van de rechter doet immers vaak wonderen.
Gang van zaken. In de rechtszaal wordt een schikking dan direct door de rechter in een schriftelijk stuk vastgelegd. Beide partijen moeten dat stuk dan ondertekenen. De rechter hoeft dan geen apart vonnis meer te wijzen, want de discussiepunten zijn al opgelost.
Ook dan vijf jaar. De Hoge Raad heeft nu, 27.11.2015 (HR:2015:3423) , besloten dat er ook in die situatie sprake is van de verjaringstermijn van overeenkomsten, ondanks dat er tussenkomst is geweest van een rechter. Dat houdt in dat de verjaringstermijn van een schikking die door de rechter is vastgelegd, vijf jaar is en niet 20 jaar, zoals bij een vonnis van de rechter.
Stuiten van verjaring
Verjaringstermijn opnieuw starten. Heeft u nog een vordering die bijna vijf jaar oud is en wilt u langer wachten? Dan kunt u de verjaringstermijn ‘resetten’. Dit heet het ‘stuiten’ van de verjaring.
Handelwijze voor ‘reset’. De stuiting vindt plaats door het verzenden van een brief aan de wederpartij. Hierin vermeldt u ondubbelzinnig dat u dat u zich het recht op nakoming voorbehoudt. Tip. Doe dat per aangetekende post, dan heeft u achteraf altijd bewijs van de ‘reset’.
Download een model ‘Stuitingsbrief’ van: http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 08.19.04).