UW RAADSMAN - 27.01.2016

Motiveringsplicht bij bezwaar tegen WOZ-waarde

Als u het niet mee eens bent met de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde van uw onroerende zaak, kunt u bezwaar maken. De rechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de motivering van dit bezwaar.

Jaarlijkse WOZ-beschikking

Bezwaar maken. Begin 2016 vallen de aanslagen gemeentelijke belastingen en WOZ-beschikkingen weer op de mat. Als u het niet eens bent met de aanslagen en/of de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde van uw onroerende zaak, dan moet u tijdig bezwaar aantekenen.

Binnen zes weken. Dit moet u doen binnen zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet/WOZ-beschikking. Let op. Als het bezwaarschrift te laat wordt ingediend, dan wordt dit niet-ontvankelijk verklaard. Dit betekent dat het bezwaar niet inhoudelijk wordt behandeld.

Motivering. U moet ook aangeven waarom u bezwaar maakt (motiveren). Gebeurt dit niet, dan volgt eveneens niet-ontvankelijkheid. De Rechtbank Midden-Nederland heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan, 23.12.2015 (RBMNE:2015:8351) .

Wat speelde er?

Verzamelbiljet. Belanghebbende ontving een aanslagbiljet met daarop de aanslagen gemeentelijke belastingen en WOZ-beschikkingen van 14 woningen (verzamelbiljet).

WOZ-waarden niet onderbouwd. Belanghebbende maakte tijdig bezwaar tegen de aanslagen/WOZ-beschikkingen. Op het verzamelbiljet waren de WOZ-waarden echter niet onderbouwd middels bijvoorbeeld een meegezonden taxatieverslag.

Bezwaarschrift. In het bezwaarschrift maakte belanghebbende bezwaar tegen de naar zijn mening te hoge WOZ-waarden. Voorts verzocht hij om de taxatieverslagen van de gemeente.

Bezwaar deels niet-ontvankelijk. De gemeente gaf aan dat de taxatieverslagen digitaal geraadpleegd konden worden. Daarnaast verzocht de gemeente het bezwaarschrift (nader) te motiveren. Belanghebbende deed dit slechts voor acht woningen, waardoor de overige niet-ontvankelijk werden verklaard.

Wat zegt de rechter?

Voldoende gemotiveerd. Volgens de rechtbank moet gekeken worden naar het bezwaarschrift dat door belanghebbende is ingediend naar aanleiding van het ontvangen verzamelbiljet. In het bezwaarschrift geeft belanghebbende aan dat hij het niet eens is met de aanslagen/WOZ-waarden omdat deze te hoog zijn. Meer kon hij ook niet zeggen omdat hij slechts een WOZ-waarde gekregen had die niet was onderbouwd. Hiermee is het bezwaar volgens de rechtbank voldoende gemotiveerd. Het feit dat belanghebbende nadien niet aan het verzoek van de gemeente tegemoetkomt om (nadere) motivering te verstrekken, doet hier niet aan af. De rechtbank verwijst hier naar een arrest van de Hoge Raad, 24.01.2014 (HR:2014:86) .

Bezwaar toch ontvankelijk. Als er een WOZ-beschikking is uitgereikt zonder taxatieverslag, dan volstaat volgens deze rechtbank in principe slechts de opmerking dat u het niet eens bent met de aanslagen en WOZ-beschikking, omdat deze te hoog zijn. Het verzoek om een nadere motivering in te dienen, kan dan volgens deze rechtbank kennelijk nimmer tot niet-ontvankelijkheid leiden. Er moet dan in de bezwaarfase door de gemeente gewoon een volledige beoordeling van de WOZ-waarde plaatsvinden en tegen de uitspraak op bezwaar is dan beroep mogelijk.

Als er een WOZ-beschikking is uitgereikt zonder taxatieverslag, hoeft u uw bezwaar volgens deze rechtbank in principe niet nader te motiveren. Overigens doet u er goed aan om toch het taxatieverslag bij de gemeente op te vragen en een nadere motivering in te dienen. Dit vergroot de slagingskans van uw bezwaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01