Waardedruk zelfbewoning ook voor bedrijfsdeel
Woning met praktijk. Als u uw (para)medische praktijk in uw koopwoning uitoefent, kunt u ervoor kiezen uw pand als privé- of als ondernemingsvermogen aan te merken. Als u het pand tot uw ondernemingsvermogen rekent, heeft dit als nadeel dat u af moet rekenen over de waardestijging op het moment dat u met uw praktijk stopt. Dit nadeel is door de rechter onlangs behoorlijk afgezwakt. Wat speelde er en hoe kunt ook u hiermee uw voordeel doen?
Waardedruk zelfbewoning
Onafzonderlijk. In de betreffende zaak ging het om een pand dat zowel zakelijk als privé werd gebruikt. Het woongedeelte en het zakelijke gedeelte waren niet afzonderlijk te verhuren of te verkopen. Het pand was als ondernemingsvermogen aangemerkt. Dat betekende dat er moest worden afgerekend over de waardestijging toen de ondernemer met zijn bedrijf stopte. Omdat die ondernemer in het pand bleef wonen, moest er rekening worden gehouden met een waardedruk wegens zelfbewoning. Een eventuele koper zou namelijk nooit de volle prijs betalen, zolang de ondernemer in de woning bleef wonen. De ondernemer wilde deze waardedruk ook toepassen op het bedrijfsdeel. De inspecteur ging hierin echter niet mee, waarop de zaak voor het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 05.11.2013, (GHARL:2013:8000), kwam.
Wat vond de rechter?
Voor de rechter was doorslaggevend dat het bedrijfsgedeelte niet apart zou kunnen worden verhuurd of verkocht. Het miste bijvoorbeeld een eigen keuken. Daarom was de waardedruk niet alleen op het woongedeelte van toepassing, maar ook op het bedrijfsgedeelte. Een verschil voor deze ondernemer van ruim € 44.000,-.
Ook bij verplaatsing. Bovenstaande uitspraak is niet alleen aan de orde bij staking van uw praktijk. Ook als u om andere redenen uw woon-praktijkpand verruilt voor een ander pand, zult u in beginsel moeten afrekenen met de fiscus. Ook als u uw praktijk voortaan in een eigen pand wilt uitoefenen of u gaat samenwerken met één of meerdere andere (para)medici in een gezamenlijk pand. De impact van deze uitspraak is dus breed.
Hoeveel waardedruk? De waardedruk door zelfbewoning, is afhankelijk van uw leeftijd of die van uw eventuele partner. U mag uitgaan van de laagste van de twee. In de tabel is de waardedruk aangegeven als percentage van de vrije verkoopwaarde.
Leeftijd | Waardedruk |
t/m 60 jaar | 35% |
61 t/m 69 jaar | 35% minus 1% voor elk jaar ouder dan 60 jaar |
70 jaar en ouder | 25% |
Wat betekent dit voor u?
Veel (para)medische praktijken worden uitgeoefend in panden die niet in een zelfstandig woon- en praktijkdeel zijn te scheiden. Vaak beschikt de praktijk niet over sanitaire voorzieningen, een keuken of eigen opgang. Is aparte verhuur of verkoop niet mogelijk en koos u ervoor uw pand tot het ondernemingsvermogen te rekenen, dan kunt u op basis van deze uitspraak met een behoorlijke waardedruk rekening houden als u het zelf blijft bewonen. Dat u het ooit verkoopt om zelf elders te gaan wonen, is niet relevant, al moet dit niet voorzienbaar zijn. Doe dit dus niet op al te korte termijn na staking van uw praktijk.