Echtscheiding, wat met de BV-aandelen?
Twee situaties. Als een aandeelhouder van een BV gaat scheiden, is het belangrijk om te weten wat er met de aandelen van de BV gaat gebeuren.
Daarbij zijn er twee situaties te onderscheiden.
- De aandeelhouder was gehuwd op huwelijkse voorwaarden: in dat geval behoren de aandelen tot het privévermogen van de aandeelhouder.
- De aandeelhouder was gehuwd in gemeenschap van goederen: in dat geval behoren de aandelen tot het gemeenschappelijk vermogen van de aandeelhouder en zijn (inmiddels!) ex-echtgeno(o)t(e).
Huwelijkse voorwaarden
Niets te regelen? Met huwelijkse voorwaarden hoeft er voor de BV-aandelen niets te worden geregeld. Want zowel tijdens als na het huwelijk behoren de aandelen tot het privévermogen van de aandeelhouder. Na echtscheiding hoeven de aandelen niet aan hem te worden toegedeeld. Tevens hoeft hij de waarde van de aandelen niet met zijn ex-echtgeno(o)t(e) te verrekenen. Dus in geval van echtscheiding is dankzij de huwelijkse voorwaarden alles goed geregeld!
Gemeenschap van goederen
Helft. Dat ligt anders als de aandeelhouder in gemeenschap van goederen (‘fiftyfifty’) was gehuwd. Ook al staan de aandelen op zijn naam, dan vallen ze tóch in het gemeenschappelijk vermogen van de beide ex-echtgenoten. Na echtscheiding moet dat gemeenschappelijke vermogen tussen hen worden verdeeld. Dat betekent dat alle goederen (en ook alle schulden!) van het gemeenschappelijk vermogen zodanig worden verdeeld, dat ieder van de ex-echtgenoten daarvan de helft van de waarde krijgt.
Verdeling van de aandelen
Notarisakte. Ook de aandelen van de BV moeten dus aan een van de ex-echtgenoten worden toegedeeld. Normaal gesproken worden ze toegedeeld aan de echtgenoot die oorspronkelijk al aandeelhouder was van de BV. Toedeling van de aandelen moet gebeuren bij notariële akte. Daarbij speelt het geen rol dat in het register van aandeelhouders de aandelen al op naam staan van de betreffende aandeelhouder.
Waarde vergoeden. Uiteraard zal de helft van de waarde van de aandelen door de aandeelhouder met zijn ex-echtgeno(o)t(e) moeten worden verrekend. Dat kan door toedeling van andere goederen uit het gemeenschappelijk vermogen aan de ex-echtgeno(o)t(e) (bijvoorbeeld: het woonhuis) of door bijbetaling in geld bij de verdeling.
Aanbiedingsverplichting
BV-statuten. In de statuten van een BV staat vaak een aanbiedingsverplichting die speelt als de aandeelhouder van de BV gaat scheiden. Op basis daarvan moeten de BV-aandelen te koop worden aangeboden aan de medeaandeelhouder(s), als de aandelen niet binnen een bepaalde termijn na de echtscheiding worden toegedeeld aan de oorspronkelijke aandeelhouder. Vaak wordt daarvoor een termijn van twee jaar aangehouden.
Ongewenst. Zo wordt voorkomen dat er ongewild nieuwe aandeelhouders opduiken. Dit speelt alleen als er meerdere aandeelhouders zijn.