RECHT - 12.10.2011

Zeven tips tegen acquisitiefraude

Misschien een schrale troost, maar het overkomt vele ondernemers: zich ongewild verbinden tot verplichtingen die ze helemaal niet aan hadden willen gaan. Zo kunt u zelfs ongemerkt een betaalopdracht goedkeuren. Hoe te vermijden?

Ongevraagde acquisitie

Advertentieacquisitiebureaus die branchegidsen en dergelijke uitgaven ‘verkopen’, gebruiken soms dubieuze, misleidende verkoopmethoden. Ze proberen van alles om u aan hen te binden, zodat zij u een factuur kunnen sturen. Vaak gebeurt de acquisitie telefonisch.

Zeg niks toe. Let daarom goed op waar u “Ja” tegen zegt. Mondelinge instemming heeft dezelfde rechtskracht als een handtekening en de gesprekken wordt daarom vaak opgenomen.

Machtig niemand. Verder is het (als particulier) mogelijk een telefonische machtiging af te geven. Ook daar vragen ze u vaak om. Daarmee geeft u eigenlijk een betaalopdracht: de acquisiteur mag op grond van uw telefonische machtiging incasseren van uw bankrekening.

De incassant moet een telefonische machtiging wel schriftelijk bevestigen. Vaak ziet zo’n bevestiging eruit als een reclamefolder. Voor u het weet, ligt die bij het oud pa­­pier en kan de incassant gaan incasseren van uw rekening. Het gaat dan meestal om kleine bedragen die u misschien niet eens opvallen.

Zeven adviezen om dit voorkomen

1. Zet nooit zonder meer uw handtekening. Met andere woorden: ga niet zomaar een overeenkomst aan, ook niet mondeling.

2. Informeer u altijd volledig over de voorwaarden van een overeenkomst.

3. Let dan vooral op de kleine lettertjes en laat u niet misleiden door het gebruik door de acquisiteur van namen van bekende bedrijven of organisaties.

4. Sluit de overeenkomst niet direct, maar vraag om bedenktijd.

5. Laat u niet overdonderen door papieren dreigementen om te moeten betalen.

6. Alleen als er voldoende bewijs is voor de overeenkomst bent u pas verplicht om te betalen. Daarbij moet de acquisiteur de aangeboden dienst of het aangeboden product ook nog volledig hebben geleverd.

7. Als u alleen een aanbod van de acquisiteur heeft ontvangen, is er nog geen overeenkomst tot stand gekomen.

Let op. Een bijgesloten acceptgiro betekent nog geen verplichting tot betaling. Alleen als u op het aanbod in wilt gaan of bent gegaan, moet u de acceptgiro betalen.

Tóch overeenkomst tot stand gekomen

Oeps, niet opgelet. Als blijkt dat u tóch een overeenkomst bent aangegaan en de dienst of het product is geleverd, dan kunt u in principe alleen nog maar betalen. Uiteraard gaat u eerst daartegen protesteren, schakel desnoods eens uw rechtsbijstandsverzekering in, die betaalt u immers niet voor niets. Kijk wel meteen ook goed wanneer u per de eerstvolgende datum de abusievelijk aangegane overeenkomst weer kunt opzeggen en doe dat zo snel mogelijk.

Stopzetten. Heeft u een incassomachtiging afgegeven dan moet u die ook zo snel mogelijk stop­zetten.

Fraude melden. Meld de acquisitiefraude digitaal bij het Steunpunt Acquisitiefraude (http://www.fraudemeldpunt.nl). Daar vindt u ook een lijst met actuele bedrijven die spooknota’s verzenden.

Met onze zeven tips kunt u kritisch en preventief omgaan met (frauduleuze) trans­­acties. Trapt u er ongewild toch eens in, zorg dan dat men niet meer bij uw geld kan, meld de fraude bij het Steunpunt Acquisitiefraude en schakel desnoods uw rechtsbijstandsverzekering in om zaken terug te draaien.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01