BELASTINGEN - BTW - 17.10.2008

Medische btw-vrijstelling nog verder beperkt

Het moet niet gekker worden. Op Prinsjesdag is wederom een verandering in de medische vrijstelling aangekondigd. Per 1 januari 2009 wordt de vrijstelling verder beperkt. Wat betekent dit nu weer voor u?

Blijven ze aan de gang? Vorig jaar is de btw-vrijstelling ingeperkt. Nederland was hiertoe gedwongen op grond van Europese rechtspraak, aldus de staatssecretaris. Na protesten werd de inperking deels teruggedraaid en werd een ‘herijking’ toegezegd. Nu heeft de regering medegedeeld dat zij geen alternatief ziet. Daarom zal het oorspronkelijke voorstel alsnog per 1 januari 2009 van kracht worden. Wij zijn geen opinieblad en mengen ons niet in de discussie of hier sprake is van (on)terechte achterstelling van alternatieve geneeskunst. Die discussie woedt volop, maar ondertussen raden wij u aan om u toch voor te bereiden op de aangekondigde wetswijziging.

Tot 1 januari 2008. Vóór de wetswijziging van 1 januari 2008 was de btw-vrijstelling toepasbaar op alle prestaties door (para)medici die vielen onder de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Dit gold ook voor ‘niet-medische prestaties’, zoals managementtaken.

Vanaf 1 januari 2008

Per 1 januari 2008 geldt voor de medische vrijstelling een dubbele eis. Het moet gaan om:

1. prestaties in het kader van de bedrijfsuitoefening door (para)medici die een BIG-opleiding hebben gevolgd; en

2. prestaties die zijn gericht op de gezondheidskundige verzorging van de mens.

Gezondheidskundig? De gezondheidskundige verzorging van de mens houdt in dat de prestatie verricht moet worden met het doel tot diagnose, behandeling en, voor zover mogelijk, genezing van ziekten of van gezondheidsproblemen van de mens te komen.

De BIG-opleiding en de prestatie moeten verband met elkaar houden. Indien bijvoorbeeld een huisarts na zijn BIG-opleiding een cursus acupunctuur heeft gevolgd, mag de vrijstelling ook op acupunctuurbehandelingen worden toegepast. De handelingen verricht hij dan in het kader van de beroepsuitoefening als huisarts. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een fysiotherapeut die een opleiding tot osteopaat heeft gevolgd. Deze opleiding valt niet onder de Wet BIG, maar heeft wel enige connectie met fysiotherapie.

Per 1 januari 2008 zijn de handelingen die niet worden verricht met het oog op de gezondheidskundige verzorging van de mens, btw-belast. Denk aan rijbewijskeuringen of de keuringen ter verkrijging van een levensverzekering.

Vanaf 1 januari 2009

Per 1 januari 2009 zijn prestaties slechts vrij van btw als:

1. ze worden uitgevoerd door (para)medici met een voltooide BIG-opleiding; en

2. die opleiding betrekking heeft op de specifieke prestaties die worden uitgevoerd; en

3. het gaat om de gezondheidskundige verzorging van de mens.

Indien er geen BIG-opleiding voor die specifieke prestaties bestaat, geldt er volgend jaar geen medische vrijstelling meer.

Let op. Dit betekent dat de prestaties van een (para)medicus op het gebied van chiropraxie, osteopathie, acupunctuur, homeopathie en andere alternatieve geneeswijzen per 1 januari 2009 niet langer zijn vrijgesteld.

Btw berekenen. Indien u als gevolg van deze wijzigingen btw in rekening moet gaan brengen, raden we u aan dit in overleg met uw accountant nog dit jaar in kaart te brengen.

Per 1 januari 2009 zijn de prestaties die u verricht, alleen btw-vrijgesteld als u een afgeronde BIG-opleiding heeft die ziet op deze specifieke prestaties. Is dit niet het geval, dan is de prestatie belast met 19% btw! Breng dat tijdig in kaart.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01