BELASTINGEN - 31.10.2008

Lagere boetes in 2009?

Ondernemers die te laat zijn met de maandelijkse btw- of loonheffingafdracht, krijgen als het aan de staatssecretaris ligt niet meer automatisch een boete. Althans, dat schrijven veel vakbladen. Hoe zit de vork in de steel, wat speelt?

Als u te laat bent met de maandelijkse btw-afdracht krijgt u, als het aan de staatssecretaris ligt, niet meer automatisch een boete. Een soepeler boetebeleid gaat ook gelden voor een te late afdracht van de loonheffingen voor het personeel. Het streven is om het nieuwe boetebeleid in 2009 te laten ingaan. Wat is er aan de hand?

Wat wil de staatssecretaris?

In principe wil De Jager een coulanceperiode van zeven dagen invoeren. Een boete blijft achterwege als de btw (of de loonheffingen) binnen maximaal zeven werkdagen is (of zijn) overgemaakt, mits u de voorgaande keer wel op tijd heeft betaald. U kunt dus niet straffeloos steeds zeven werkdagen te laat betalen.

Als een bedrijf twee keer achter elkaar te laat betaalt, volgt alleen een boete voor de tweede overschrijding. Bij stelselmatig te laat afdragen van belastingen kan een boete tot het wettelijk maximum worden opgelegd.

Tip. U kunt een overzicht vinden op onze Download Zone. Daarin kunt u de verschillen zien tussen de huidige boeteregels en de voorgenomen nieuwe regels per 2009.

U vindt ons gratis model ‘Boetetabel 2009’ op de Download Zone http://landbouw.indicator.nl (LB 11.03.04).

Verzuim- en vergrijpboete?

Er wordt door de Belastingdienst een onderscheid gemaakt tussen verzuim- en vergrijpboeten.

Verzuimboete. Een verzuimboete heeft tot doel een gebod tot nakoming van fiscale verplichtingen aan te scherpen. Van opzet of grove schuld hoeft geen sprake te zijn.

Vergrijpboete. Een vergrijpboete is gericht op het bestraffen van gevallen waarin er sprake is van opzet of grove schuld.

Wanneer wat? Bij het niet of niet-tijdig betalen van de btw of loonheffingen moet de belastinginspecteur kiezen of hij een verzuimboete, dan wel een vergrijpboete zal opleggen. Op deze keuze kan hij later niet meer terugkomen.

Meestal zal de inspecteur bij late betaling of bij het te laat doen van aangifte een verzuimboete opleggen. De aangekondigde versoepeling van het boetebeleid geldt dan ook voor verzuimboeten.

Wat is de termijn voor opleggen boete?

Bij het opleggen van verzuimboeten moet de belastinginspecteur zich houden aan regels. Zo kan hij een boete wegens een aangifteverzuim opleggen tot een jaar na het einde van de termijn waarbinnen de aangifte had moeten worden gedaan.

De inspecteur kan een boete wegens een betalingsverzuim opleggen tot vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarin de belastingschuld is ontstaan.

Wat moet u nu doen?

Op dit moment geldt gewoon nog het huidige boetebeleid dat u kunt nazien op de eerdergenoemde tabel. Op het moment dat definitief voor een nieuw beleid vanaf 2009 besloten is, zullen wij hierop terugkomen.

Tip. U krijgt in ieder geval geen boete als u op tijd aangifte doet en de btw en loonheffing op tijd betaalt aan de Belastingdienst.

Vooralsnog geldt het huidige boetebeleid. Maar u krijgt in ieder geval geen boete als u op tijd aangifte doet en de belasting op tijd betaalt. Wij houden intussen voor u in de gaten of er vanaf 2009 definitief iets wijzigt.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01