De zwangere redster in nood …
Uw assistente is of gaat met zwangerschapsverlof en uw praktijk is momenteel erg druk. Ze biedt u aan eerder aan de slag te gaan of langer door te werken om u uit de brand te helpen. Mag dat als ze zwanger is?
En als ze dat nou zélf wil? Uw assistente is zwanger, u heeft het erg druk, er is nog geen vervanger en zij voelt zich prima: mag ze wat langer doorwerken of weer eerder aan de slag? Wat mag (niet)?
Ik wil doorwerken tot het zover is …
Niet iedere zwangere medewerkster telt de tijd af tot het zwangerschapsverlof begint. Sommigen voelen zich kiplekker, thuis ligt alles allang klaar, ze vervelen zich thuis en op het werk is het druk. Wat is er mis met doorwerken? De Arbeidstijdenwet verbiedt in artikel 4:6 ATW dat een zwangere werkneemster vanaf vier weken vóór de uitgerekende datum nog werkt. Let op. U loopt als werkgever het risico op een boete als u haar toch langer door laat werken! Deze boete kan zelfs oplopen tot € 45.000,- bij een BV.
Ik wil graag eerder aan de slag …
Uw medewerkster heeft, volgens artikel 3:1 van de Wet Arbeid en Zorg, recht op in totaal minimaal 16 weken verlof. Het eerder genoemde artikel 4:6 ATW bepaalt dat uw werkneemster op zijn vroegst zes weken na de bevalling weer aan de slag mag.
Let op. Ook nu loopt u het risico op een boete als u haar eerder laat beginnen. Tip. Als zij eerder wil beginnen en u wilt dat ook, dan kan zij vanaf zes weken na de bevalling aan de slag.
Ook dubbele betaling? Heeft uw assistente recht op én een bevallingsuitkering én loon? Meestal ontvangt u als werkgever de bevallingsuitkering van het UWV en u dient de werknemer 100% door te betalen. Tip. De wet verplicht u niet tot een dubbele betaling indien uw medewerkster alweer werkt! Let op. Uw werkneemster is echter niet verzekerd gedurende de 16 weken van haar verlof omdat zij geacht wordt niet te werken en u hiervoor een uitkering ontvangt.
Tip 1. Sluit als alternatief een aparte bedrijfs-ongevallenverzekering af voor de weken dat uw werkneemster tijdens haar verlof tóch voor u werkt. Het UWV hoeft niet geïnformeerd te worden over deze onderbreking.
Tip 2. Leg de afspraken schriftelijk vast; dat geldt met name voor de vergoeding in tijd en/of geld die u afspreekt.
Wat als u dat niet wilt? U bent niet verplicht om het verzoek van uw werkneemster in te willigen. U kunt dit dus rustig weigeren.
Niet zwanger en langer werken?
Ze zit er ’s morgens al als u komt en ze blijft nog uren doorwerken nadat u naar huis bent. Haar werk is haar leven, wat u ook zegt. Een geruststelling voor u, maar is het ook geoorloofd? Artikel 5:7 ATW bepaalt dat een werknemer 12 uur achtereen mag werken en 60 uur per week (pauzes niet meegerekend). Over een periode van 4 weken genomen mag dat gemiddeld 55 uur per week zijn en over een periode van 16 weken mag het gemiddeld 48 uur per week zijn.
Let op. Op u als werkgever rust de taak te bewaken dat de maximale werktijd niet wordt overschreden, ook al wil uw werknemer dat zélf! Wanneer uw werknemer door ziekte blijvend uitvalt en de oorzaak (mede) ligt bij het vele werken, kan uw werknemer aanspraak maken op een forse schadevergoeding. Tip. Wijs uw werknemer op de wetgeving en op uw verplichting als werkgever om die na te leven. U kunt ook bewaken dat zij haar pauzes werkelijk neemt.