Btw betalen is ook btw terugkrijgen
In de vorige uitgave kon u lezen over de wijziging van de medische btw-vrijstelling 2008 en 2009. Weet u ook dat dit gevolgen heeft voor de aftrek van door u betaalde btw op goederen en diensten? Hoe zit dat eigenlijk?
Aftrekrecht in het algemeen. Door de aangekondigde wijzigingen in ons vorige nummer van Tips & Advies Medicus ontstaat ook recht op aftrek van btw die u eerst niet kon terugkrijgen.Wat moet u weten?
Btw op rechtstreekse kosten
Indien u per genoemde wijzigingen btw-belaste prestaties gaat verrichten, betekent dit dat u recht op aftrek van btw heeft op kosten die rechtstreeks aan deze prestaties toerekenbaar zijn.
Voorbeeld. Indien u keuringen verricht die niet langer onder de btw-vrijstelling vallen en voor deze keuringen handschoenen gebruikt worden of andere hulpmiddelen, dan kunt u de btw op deze middelen volledig terugkrijgen (ervan uitgaande dat ze alleen voor de btw-belaste keuring gebruikt worden). Let op. Btw op kosten die rechtstreeks te maken hebben met btw-vrijgestelde medische prestaties, kunt u niet terugkrijgen. Dit blijft zo.
Btw op ‘algemene’ kosten
Binnen uw praktijk zult u tevens kosten maken die toerekenbaar zijn aan zowel btw-vrijgestelde als btw-belaste prestaties (algemene kosten). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bureau dat u voor beide activiteiten gebruikt, een behandeltafel, het printerpapier en advies- of accountantskosten. Tip. Voor de btw op deze kosten geldt dat u deze via het zogenoemde ‘pro-ratarecht mag aftrekken. Dat wordt als volgt berekend: (btw-belaste omzet / totale omzet) x 100% = Y%. Dan kunt u Y% van de btw op de algemene kosten in aftrek brengen.
Afronden naar boven! Het Y% mag u naar boven afronden. Dit betekent dat als Y 2,01% is, u 3% btw-aftrek op de algemene kosten heeft.
Btw terugvragen?
De btw waarvoor u recht op aftrek heeft, kunt u via uw btw-aangifte terugvragen bij vraag 5b. Dit geldt ook voor de btw op de algemene kosten. Op deze aangifte zult u tevens de btw over de btw-belaste prestaties dienen af te dragen.
Géén btw-nummer. Indien u nog niet beschikt over een btw-nummer (en geen btw-aangifte indient), dient u zich als btw-ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst. Dat kan met het formulier “Opgaaf gegevens startende onderneming voor eenmanszaak, vof of maatschap”, dat u kunt downloaden via http://www.belastingdienst.nl Of u laat zich door uw adviseur aanmelden.
Wél een btw-nummer. Heeft u wél een btw-nummer, maar had u in het verleden geen aangifteplicht omdat u alleen btw-vrijgestelde prestaties verrichtte? Dan dient u (of uw adviseur) de Belastingdienst schriftelijk te verzoeken om elektronische aangifte te kunnen doen.
Tip. Indien u in het verleden de btw niet heeft afgedragen en/of niet heeft teruggevraagd, kunt u deze btw alsnog terugvragen via een zogenoemde ‘suppletieaangifte’. Dit geldt ook als u wél btw in aftrek heeft gebracht over rechtstreekse kosten maar bijvoorbeeld niet over algemene kosten.
Let op. Om btw terug te kunnen vragen, moet u aan een aantal eisen voldoen. Zo dienen de facturen bijvoorbeeld op uw (praktijk)naam te staan en het juiste adres te vermelden. Als dit niet het geval is, heeft de Belastingdienst het recht de btw-aftrek op deze facturen te weigeren. De Belastingdienst kan daar erg kinderachtig over doen.
Vraag dus altijd om een juiste factuur, anders kost het u misschien de btw!