ZOIETS OVERKOMT U TOCH NIET? - 31.08.2007

Dump die handel maar ergens anders ‘collega’!

Stel, naast uw pand staat een leegstaand bedrijfspand dat opeens voor enkele maanden als dumpshop gaat fungeren. U ziet uw klandizie en handel naar de haaien gaan. U hoeft dat niet te pikken, maar hoe pakt u dat aan?

De reden snapt u wel, maar … Dat een verhuurder niet zit te wachten op een leegstaand pand, kunt u als ondernemer wel begrijpen. Dus een tussentijdse huurder is voor hem wel interessant. Maar niet ten koste van uw eigen handel, dat moge duidelijk zijn. Maar kunt u er ook iets aan doen als u er (over)last van heeft?

Is zo’n dumpvestiging wel mogelijk?

Allereerst vraagt u zich natuurlijk af of een dergelijke vestiging sowieso mogelijk is. Het bestemmingsplan bepaalt toch zeker welke functies in het pand gevestigd mogen worden?

Bij uw gemeente kunt u eenvoudig navraag doen naar deze functies. Het bestemmingsplan geeft op de plankaart aan welke bestemming een pand heeft en in de voorschriften wordt aangegeven welke functies zijn toegestaan. Tip. Als u navraag doet, vraag dan ook altijd kopieën van het bestemmingsplan, dan kunt u het thuis nog eens rustig nalezen en heeft u meteen ‘iets in de hand’.

Strijdig gebruik, wat nu?

Blijkt dat het gebruik van het pand in strijd is met het bestemmingsplan, omdat het pand bijvoorbeeld alleen als kantoor gebruikt mag worden, ga dan onmiddellijk over tot het indienen van een verzoek tot handhaving bij de gemeente.

Let op. Het indienen van een dergelijk verzoek betekent niet dat de gemeente onmiddellijk kan voorkomen dat het pand in gebruik wordt genomen. De gemeente is daarbij namelijk aan regels gebonden. Zo kan er alleen onmiddellijk worden ingegrepen als er een ‘dringende noodzaak’ is, als bijvoorbeeld de brandveiligheid in het geding is. Mogelijk economisch nadeel van u wordt helaas niet als ‘dringende noodzaak’ aangemerkt.

Is er geen reden tot onmiddellijk ingrijpen, dan moet de gemeente zich houden aan de ‘spelregels’ voor handhavend optreden. Daardoor kan het enkele maanden duren voordat de gemeente daadwerkelijk kan optreden. Dit wordt anders wanneer er voor het in gebruik nemen van het betreffende pand vergunningen noodzakelijk zijn.

Vergunning nodig buurman?

Bouwvergunning. Het kan zijn dat er een bouwvergunning nodig is. Tip. Zelfs de inrichting van een pand kan bouwvergunningplichtig zijn, zeker als daarbij de functie (van kantoor naar detailhandel) van het pand wordt veranderd. Beschikt men niet over een bouwvergunning, dan kan de gemeente bouwactiviteiten onmiddellijk stilleggen. Let op. Er moet niet al een bouwvergunning verleend zijn. Het is daarom wel belangrijk dat u de publicaties van uw gemeente in de gaten houdt. Gebruiksvergunning. Momenteel geldt nog de gebruiksvergunningplicht voor panden waar meer dan 50 personen naar binnen kunnen. Indien niet wordt beschikt over een dergelijke vergunning, kan de gemeente voorkomen dat het pand in gebruik wordt genomen. Deze vergunning is noodzakelijk in verband met de brandveiligheid.

Let op. Deze vergunning zal over niet al te lange tijd worden vervangen door een meldingsplicht. Dat neemt overigens niet weg dat het pand wel moet voldoen aan de brandveiligheidseisen.

Juridische hulp inschakelen?

U hoeft zich dus niet neer te leggen bij deze vorm van oneerlijke concurrentie. Maar, voordat u zelf verstrikt raakt in diverse juridische procedures, is het wel aan te raden dat u vlot juridische bijstand inschakelt. Reageer alert en op de juiste manier.

Haal bij uw gemeente een kopie van het bestemmingsplan en check of de dumpshop daarmee in strijd is. Is dat zo, dien dan een verzoek tot handhaving in bij uw gemeente. Check ook of er vergunningen nodig zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01