SLIM-subsidie voor de bouwsector
Waarvoor inzetten? Het doel van de SLIM-subsidie is te stimuleren dat werknemers zich binnen bedrijven een leven lang kunnen ontwikkelen. Voor de bouwsector betekent dit dat er bijv. subsidie beschikbaar is voor:
- bij- en omscholing van uw medewerkers;
- trainingen over duurzaamheid, nieuwe bouwtechnieken of veiligheid;
- het ontwikkelen van interne leersystemen (zoals e-learningplatforms).
Ontwikkelpaden specifiek voor de bouwsector. Ontwikkelpaden zijn trajecten die u kunt inzetten om werknemers (of uzelf) te ontwikkelen. Voor de bouwsector zijn er specifieke ontwikkelpaden:
- technische vaardigheden: zoals bouwtekeningen lezen, lassen of werken met nieuwe materialen;
- veiligheid en regelgeving: VCA-certificering, omgaan met gevaarlijke stoffen, enz.;
- digitalisering: werken met BIM (Building Information Modeling) of andere softwaretoepassingen;
- duurzaamheid: zoals circulair bouwen, energieneutraal bouwen en het toepassen van nieuwe isolatietechnieken;
- leiderschap en communicatie: effectief leidinggeven op de bouwplaats of binnen een team.
Waar vindt u deze ontwikkelpaden? U kunt de ontwikkelpaden vinden bij de sectorfondsen, zoals Bouwend Nederland. De sectorfondsen hebben vaak specifieke ontwikkelpaden. Ook opleidingsinstituten voor de bouw (zoals Volandis of Bouwradius Training & Advies) hebben ontwikkelpaden. Tip. Â Check de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor erkende opleidingen.
Kennis, ondersteuning en informatie. Katapult voert een kennis- en ondersteuningsprogramma voor aanvragers van de SLIM-subsidie uit ( https://www.wijzijnkatapult.nl/leren-ontwikkelen-mkb ). Katapult is een netwerk van meer dan 450 samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven. Tip.  Meer informatie over de SLIM-regeling 2025-2029 en de aanvraag daarvan vindt u op https://bit.ly/3EexjMO