Schadevergoeding van werknemer als hij direct vertrekt
Wat overkwam deze werkgever?
“Ik kom niet meer.” Joep werkte bij XYZ met een contract voor bepaalde tijd. Al na 30 dagen nam hij per direct ontslag. In het arbeidscontract stond geen proeftijd en ook geen tussentijds opzegbeding. Er was dus geen mogelijkheid het contract tussentijds op te zeggen. XYZ vond dat Joep zich aan de afspraken moest houden. Zonder proeftijd en zonder opzegmogelijkheid moest Joep het contract uitdienen. XYZ wilde dan ook een schadevergoeding.
Dat liep slecht af voor de werknemer. De kantonrechter gaf XYZ gelijk: Joep had zijn contract opgezegd zonder rekening te houden met de afspraken en moest een schadevergoeding betalen (ECLI:NL:RBZWB:2024:8450) .
Voor meer informatie over een werknemer die ontslag neemt, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 9, nr. 7.
Rechtsgeldige opzegging. Een arbeidsovereenkomst kan niet zomaar worden opgezegd. Degene die opzegt, moet rekening houden met de wettelijke bepalingen en de afspraken die in het contract zijn gemaakt. Als er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zijn er twee mogelijkheden:
- Geen tussentijdse opzegmogelijkheid. Â De arbeidsovereenkomst kan niet zomaar worden opgezegd. Opzeggen kan alleen met wederzijds goedvinden om uit elkaar te gaan.
- Tussentijdse opzegmogelijkheid. De afgesproken contractuele opzegtermijn geldt.
Denk na over een opzegbeding. Een tussentijds opzegbeding heeft voor- en nadelen. U weet zeker dat u de hele periode kunt beschikken over de werknemer, maar als het niet bevalt, zit u er ook een jaar aan vast. U kunt dan alleen afscheid nemen met een ontslagvergunning of toestemming van de rechter.
Boete als de regels niet worden gevolgd. Als degene die de arbeidsovereenkomst opzegt zich niet aan de regels houdt, wordt dat een onregelmatige opzegging genoemd. Degene die onregelmatig opzegt, moet een schadevergoeding betalen die gelijk is aan het aantal maanden dat de arbeidsovereenkomst zou hebben geduurd als er wel correct zou zijn opgezegd.
Proeftijd. In de arbeidsovereenkomst van Joep was geen proeftijdbeding opgenomen. Volgens de wet is alleen een schriftelijke proeftijd geldig, waardoor Joep geen beroep kon doen op het proeftijdbeding.
Voor meer informatie over de schriftelijkheidseis proeftijd en onregelmatige opzegging, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 9, nr. 7.
Wat vond de rechter?
In deze zaak stond duidelijk in het contract en in het personeelshandboek dat de werknemer niet tussentijds kon opzeggen. Toch deed hij dat en dat kostte hem een flinke som geld. Joep kreeg een forse rekening gepresenteerd. Als de rechter de letter van de wet had gevolgd, zou hij een vergoeding van elf maandsalarissen moeten betalen aan XYZ. Gelukkig voor Joep geeft de wet de rechter de mogelijkheid deze vergoeding te matigen en dat doet de rechter ook: Joep moet een vergoeding van vier brutomaandsalarissen betalen. Let op. Als u als werkgever een contract opzegt zonder aan de regels te voldoen, kan de werknemer een schadevergoeding eisen.