Zo weet u of een sollicitant binnen uw team past en voorkomt u een mismatch
Laat het bedrijf verkennen
Het is belangrijk dat nieuwe medewerkers zich in de nieuwe werkomgeving op hun gemak voelen. Als selecteur dient u dan ook niet alleen de functie goed te kennen, maar ook de werkomgeving. In het gesprek wordt daar open en eerlijk over vertelt. Op basis van deze informatie kan de sollicitant een keuze maken of de omgeving wel de zijne is. Tip. Het is onverstandig nieuwe selecteurs de eerste werkdag selectiegesprekken te laten voeren. Om een goed beeld te krijgen van sfeer en cultuur wordt er eerst een rondreis gemaakt in de organisatie en langs afdelingen. Pas dan kan een selecteur een juiste inschatting maken of de sollicitant in het team past.
Eerlijkheid duurt het langst. De selecteur is niet de enige die in de selectieprocedure te kiezen heeft, ook sollicitanten kiezen. Als de leidinggevende, omdat hij de sollicitant graag wil aannemen, te hoog opgeeft over de functie en werken op zijn afdeling, is de kans groot dat gecreëerde verwachtingen niet worden ingelost.
Eerlijk beeld over de werkomgeving. Geef in selectiegesprekken een eerlijk beeld over de werkomgeving. Als deze weinig dynamisch is en er strikt volgens procedures gewerkt moet worden, zeg dat dan. Ook als er medewerkers met lange dienstverbanden werken waarvan er misschien een aantal hun tijd uitzitten.
Betrek collega’s erbij
Geef toekomstige collega’s een rol in de selectieprocedure. Zij kunnen de sollicitant bevragen over zijn vakkennis, maar in het selectiegesprek ook vertellen hoe er binnen in het team wordt gecommuniceerd en samengewerkt. Ook kunnen zij vertellen over de omgangsnormen, hoe verjaardagen worden gevierd en welke activiteiten zij met collega’s buiten het werk doen. Tip.  Het is dan vooral belangrijk om te horen en te zien hoe de sollicitant daarop reageert en welke vragen hij daarover stelt.
Meelopen. Een andere methode om erachter te komen of een sollicitant binnen het team past, is hem bijv. een middag mee te laten lopen, een dienst te draaien, etc. De sollicitant krijgt een scherper beeld van de werkomgeving en de selecteur over de persoonlijkheid van de sollicitant.
Mee lunchen. Laat een sollicitant voorafgaand aan een selectiegesprek mee lunchen. Dan wordt meteen duidelijk (of niet!) of de sollicitant communicatief vaardig is en het initiatief neemt.
Op de proef
Ook kan de sollicitant als onderdeel van de selectieprocedure iets doen waar niet alleen uit blijkt dat hij geknipt is voor de functie, maar ook waarin hij iets van zichzelf laat zien. De toekomstige teamleden zien de sollicitant aan het werk en kunnen toetsen of hij inderdaad kan plannen, stressbestendig is en kan rekenen. Maar bovenal kunnen zij een uitspraak doen of de persoon in het team past.
Optisch werkt beter dan woorden. Laat een docent een proefles doen, een vertegenwoordiger een presentatie houden en een verpleegkundige een ochtendronde met patiënten doen. Beelden zeggen vaak meer dan in een selectiegesprek uitgesproken woorden.