PERSONEEL - 07.02.2025

Waar moet u op letten bij een proeftijd van de werknemer?

Wanneer u een werknemer aanneemt, wilt u zeker weten dat het een goede match is. Dat is waar de proeftijd voor bedoeld is: een kennismakingsperiode waarin u beiden kunt ontdekken of de samenwerking werkt. Wat zijn de regels?

Wat is de proeftijd?

De proeftijd is een korte periode aan het begin van een arbeidscontract waarin u en uw werknemer elkaar kunnen uitproberen. Tijdens deze periode kunnen beide partijen de arbeidsovereenkomst op ieder moment opzeggen, zonder opzegtermijn en zonder dat er een reden gegeven hoeft te worden. Handig, toch? Let op.  Ook voor de proeftijd gelden er duidelijke regels.

Voor meer informatie over de proeftijd, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 32, nr. 2.

Hoelang mag de proeftijd duren? De lengte van de proeftijd hangt af van het soort arbeidscontract dat u aanbiedt.

Lengte contract
Proeftijd mogelijk
Maximale proeftijd
Zes maanden of korter
nee
Langer dan zes maanden, maar korter dan twee jaar
ja
maximaal Ă©Ă©n maand
Twee jaar of langer
ja
maximaal Ă©Ă©n maand
Onbepaalde tijd
ja
maximaal twee maanden

Formele eisen aan een proeftijd

Altijd schriftelijk. Een proeftijd moet altijd schriftelijk worden vastgelegd. De proeftijd hoeft niet per se in de arbeidsovereenkomst te worden opgenomen. Het is ook mogelijk de proeftijd in een personeelsreglement of cao op te nemen.

Niet schriftelijk = niet geldig. Zonder schriftelijke vastlegging is de proeftijd niet geldig. Dus als u een nieuwe medewerker alvast een paar dagen laat werken en u van plan bent het papierwerk later in orde te maken, dan is er geen proeftijd. Dit is dus risicovol.

Niet als u elkaar al kent. De proeftijd is bedoeld om te testen of u bij elkaar past. Een werknemer die hetzelfde werk eerder voor u heeft gedaan, bijv. via een uitzendbureau, kent u al. Dus met deze werknemer kunt u geen rechtsgeldige proeftijd afspreken. U weet immers al wat hij kan.

Als de proeftijd niet goed is afgesproken. Als u de regels rondom de proeftijd niet goed toepast, kan dat vervelende consequenties hebben. Hierna volgen een paar voorbeelden van waar het vaak misgaat.

  • Niet schriftelijk. Als de proeftijd niet schriftelijk is vastgelegd, is deze ongeldig. U kunt het arbeidscontract niet opzeggen in de proeftijd.
  • Te lange proeftijd. Een proeftijd die langer is dan wettelijk is toegestaan, is ongeldig. U kunt de werknemer niet ontslaan tijdens de proeftijd.
  • U kent de werknemer al. Ook dan is de proeftijd ongeldig.

Tips voor een goede proeftijd

Houd u aan de regels. Zorg dat u weet wat de regels zijn van een proeftijd, zodat u niet per ongeluk een fout maakt.

Wees duidelijk. Leg de afspraken over de proeftijd duidelijk vast in de arbeidsovereenkomst en communiceer deze ook mondeling.

Maak een plan. Gebruik de proeftijd actief door tussentijdse evaluaties in te plannen.

De proeftijd is geen vrijbrief. Volg de regels en maak heldere afspraken, zo voorkomt u problemen en legt u de basis voor een succesvolle samenwerking. Een proeftijd die te lang is of niet op papier (of in de cao) staat, is niet geldig. Ook is de proeftijd ongeldig als u de werknemer reeds kent als uitzendkracht voor hetzelfde werk.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01