Waar moet u de werknemer over informeren?
Algemene informatieplicht
Uw informatieplicht is vastgelegd in artikel 7:655 van het Burgerlijk Wetboek. U moet schriftelijk of elektronisch informatie verstrekken over:
- de inhoud van de arbeidsovereenkomst, zoals functie, salaris en arbeidsduur;
- de regels die binnen de organisatie gelden, zoals een personeelsreglement of gedragscode;
- verplichtingen en rechten van de werknemer, zoals vakantie- en verlofregelingen;
- wijzigingen in arbeidsvoorwaarden of organisatorische regels.
Niet alleen bij de start. De verplichting geldt vanaf dat er een arbeidsovereenkomst is afgesloten en blijft gedurende de arbeidsrelatie van kracht.
Bij bijv. vervallen vakantiedagen. Dit komt veel voor. Een van de meest voorkomende voorbeelden van de informatieplicht is het informeren van werknemers over vervallen vakantiedagen. Volgens het Burgerlijk Wetboek (art. 6:640a BW) vervallen wettelijke vakantiedagen zes maanden na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd, tenzij de werknemer niet in staat was om deze op te nemen. Informeer uw werknemers dus op tijd, dat is uw verantwoordelijkheid. U moet de werknemer niet alleen laten weten hoeveel vakantiedagen hij heeft opgebouwd en wanneer deze dagen vervallen, maar ook hoe zij vakantiedagen kunnen aanvragen.
Voor meer informatie over informatieplicht, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 2.
Gevolg. Als u deze informatie niet verstrekt, kunnen vakantiedagen niet vervallen. Dit kan extra kosten betekenen, bijv. als de werknemer bij vertrek nog openstaande dagen te verrekenen heeft.
Voor meer informatie over vervallen vakantiedagen, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 2.
Duidelijke werkinstructies. Een ander belangrijk aspect van de informatieplicht is het geven van duidelijke instructies over de uit te voeren werkzaamheden. Dit zorgt voor een veilige en efficiënte werkomgeving.
Welke informatie? Denk bij de informatie die u moet verstrekken bijv. ook aan het goed informeren van medewerkers die werken met gevaarlijke machines over de veiligheidsvoorschriften. Tip. Doe dit niet alleen mondeling, maar ook schriftelijk. Zorg ook dat nieuwe procedures of software tijdig worden besproken en worden toegelicht. Let op. Wanneer een werknemer een fout maakt of een ongeval krijgt terwijl u onvoldoende of onduidelijke instructies heeft gegeven, dan bent u hiervoor in principe aansprakelijk. Daarnaast kan het ook leiden tot arbeidsconflicten.
Praktische tips voor u als werkgever
Om aan de informatieplicht te voldoen, kunt u de hiernavolgende stappen nemen.
- Stel een duidelijk personeelsreglement op.
- Actualiseer het personeelsreglement regelmatig.
- Communiceer wijzigingen in regels of arbeidsvoorwaarden tijdig en schriftelijk.
- Zorg voor een centrale plek (bijv. intranet) waar zij toegang hebben tot relevante documenten.
- Geef regelmatig training en herinner medewerkers regelmatig aan de belangrijke regels en procedures.
- Houd een logboek bij waarin u vastlegt dat werknemers op de hoogte zijn gesteld van hun rechten en plichten en wanneer en hoe.