PACHT - 07.02.2025

Pachter moet financiële gegevens overleggen

Voor pacht moet er sprake zijn van bedrijfsmatige exploitatie van een landbouwbedrijf. Inschrijving in het Handelsregister is als bewijs onvoldoende. Daarvoor moeten financiële gegevens worden overgelegd. Heeft de verpachter recht op inzage?

Wat speelde er onlangs bij de rechter?

Pacht ontbonden. Op basis van hoevepacht maakt Teun gebruik van landbouwgronden en bedrijfsgebouwen. Als de verpachter overlijdt, wordt zijn zoon Harry eigenaar van de verpachte onroerende zaken. Enkele jaren daarna wordt de pacht door Harry als opvolgende verpachter ontbonden. De landbouwgronden en bedrijfsgebouwen moeten door Teun vrij ter beschikking worden gesteld. Harry stelt dat Teun de laatste jaren geen landbouwbedrijf meer uitoefent, zodat er geen sprake meer kan zijn van pacht.

Gegevens nodig als bewijs. Om dat te kunnen bewijzen, eist Harry dat Teun de Gecombineerde Opgaven, dan wel de gegevens van de landbouwtellingen, overlegt, alsmede de jaarstukken en de complete aangiften inkomstenbelasting over de laatste acht jaar. Aan de hand van deze stukken kan er worden beoordeeld of er door Teun nog op bedrijfsmatige wijze een landbouwbedrijf wordt geëxploiteerd. Dat is een vereiste om van pacht te kunnen spreken (art. 7:312 BW) .

Niets mee te maken. Teun weigert om de stukken te overleggen. Dat is een inbreuk op zijn privacy. Met de inhoud van deze stukken heeft Harry niets te maken. Teun staat met zijn landbouwbedrijf ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daaruit blijkt dat hij bedrijfsmatig een landbouwbedrijf exploiteert. Het Handelsregister is een openbaar register dat voor Harry te raadplegen is. Hij heeft geen belang bij de opgevraagde stukken.

Wat staat er in de wet?

Voorwaarden recht op inzage. Het is mogelijk om aan anderen inzage in documenten te vragen of zelfs een kopie, een afschrift of een uittreksel van de stukken. Daar zijn drie voorwaarden aan verbonden:

  1. het moet gaan om gegevens over een rechtsbetrekking waarbij de verzoeker partij is;
  2. de verzoeker moet een rechtmatig belang hebben bij inzage in de gegevens;
  3. het moet gaan om specifieke gegevens die de verzoeker niet heeft, maar de ander wel.

Geen recht op inzage. De verzoeker heeft geen recht op deze gegevens als deze ook op een andere manier kunnen worden verkregen of als de ander sterke argumenten heeft om afgifte te weigeren.

Hoe oordeelt de rechter?

Hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2024:6252) stelt vast dat Harry en Teun twisten over de vraag of er sprake is van een pachtovereenkomst. Harry stelt dat er al jarenlang geen sprake meer is van een bedrijfsmatige exploitatie van een landbouwbedrijf. Dat het bedrijf van Teun staat ingeschreven in het Handelsregister, zegt niets over het (voort)bestaan van de pachtovereenkomst.

Alle belang bij verkrijging gegevens. De financiële gegevens die door Harry zijn opgevraagd kunnen volgens het hof van belang zijn bij beantwoording van de vraag of er sprake is van bedrijfsmatige exploitatie van een landbouwbedrijf. De uitkomst daarvan bepaalt of de pachtovereenkomst kan worden voortgezet of dat de pacht wordt ontbonden. Harry heeft daarom een rechtmatig belang bij inzage in de gevraagde stukken die door hem niet op andere wijze kunnen worden verkregen. Teun moet aan Harry binnen vier weken afschriften van de stukken overleggen.

Als bedrijfsmatige exploitatie van een landbouwbedrijf door de verpachter wordt betwist, zal de pachter dat moeten bewijzen. Dat kan door het overleggen van financiële gegevens. De verpachter heeft recht op inzage in deze stukken. Dat kan door de pachter niet worden geweigerd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01