VERMOGENSRENDEMENTSHEFFING - 17.02.2025

Ontwikkelingen box 3

Staatssecretaris Van Oostenbruggen heeft in december laten weten dat invoering van het nieuwe box 3-stelsel wordt uitgesteld tot 2028.

Wederom uitstel

Toegegeven, het is lang geleden, maar de ouderen onder ons kunnen zich vast nog wel nog het komische tv-programma Farce Majeure herinneren. Een van hun meezingers ging als volgt: “Ziet u het nu nog zitten, kunt u er nou nog bij, kunt u het nou nog volgen, dan kunt u meer dan wij”. Deze tekst schoot te binnen bij het nieuwsbericht van het Ministerie van Financiën van 13 december 2024 met als kopje: “Nieuwe box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement uitgesteld”. Het nieuwsbericht gaat vergezeld van een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer (tk 2024-2025, 32140, nr. 216) , waarin staatssecretaris Van Oostenbruggen een beeld schetst van de huidige situatie in het box 3-dossier.Het was - zo kort voor het weekend - een belangwekkend bericht, waarin melding werd gemaakt van de hiernavolgende punten:

  1. Verder uitstel (vooralsnog tot 2028) van een nieuw stelsel in box 3, waarin - zoals bekend - op basis van een werkelijk behaald rendement belasting geheven zal gaan worden.
  2. Verhoging van het forfait voor overige bezittingen met 1,78% vanaf 2026. Uitgaande van een tarief in deze categorie in 2024 van 6,04%, komt dit forfait voor 2026 daarmee uit op 7,82%.
  3. Verlaging van het heffingsvrij vermogen naar € 52.048 per kalenderjaar vanaf 2026 (2025: € 57.684 per persoon).
  4. De mogelijkheid van tegenbewijs (dat op de betreffende vermogenscategorie een lager rendement is behaald) blijft ook bij deze verhoging van het forfait nadrukkelijk openstaan.
  5. Het nieuwe stelsel zal niet al eerder stapsgewijs worden ingevoerd (stukje bij beetje dus) omdat zo’n tussenvariant voor zowel belastingplichtigen als de Belastingdienst te complex is.
  6. Over veranderingen van het in box 3 van toepassing zijnde tarief van 36% (tarief 2025) worden vooralsnog geen mededelingen gedaan.

Punt 2 en 3 beogen uiteraard de budgettaire derving van het uitstel te ondervangen.

Met het uitstel - bepaald niet voor de eerste keer - geeft de wetgever opnieuw een brevet van onvermogen af. Hoelang duurt dit drama nu al niet en wat zijn we inmiddels opgeschoten? Bar weinig lijkt het. En of dit het laatste uitstel is?

Forfait en tegenbewijs

U zult zich de komende jaren geconfronteerd blijven zien met het huidige forfaitaire stelsel met tegenbewijsregeling. Daarbij zal er van u gevraagd worden om het op uw vermogen behaalde werkelijk rendement te gaan vaststellen. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid niet meevallen. Werkelijk rendement volgens het wettelijk systeem zal waarschijnlijk heel wat anders zijn dan hetgeen u - economisch of gevoelsmatig bezien - als daadwerkelijk rendement zult beschouwen. Denk daarbij vooral aan de aftrekbare kosten (anders dan die van financiering) die naar alle waarschijnlijkheid niet in aftrek zullen komen. Voor de vaststelling van het daadwerkelijk rendement kunt u gebruikmaken van het (digitale) formulier Opgaaf werkelijk rendement dat de Belastingdienst medio 2025 ter beschikking zal stellen.

Tegenbewijs

Besef goed (het woord zegt het al) dat bij gebruik van de tegenbewijsregeling het bewijs dat er sprake was van een lager rendement, door u als belastingplichtige geleverd zal moeten worden. Dat kan in alle vormen voorhanden zijn (schriftelijk of - steeds vaker - digitaal). Zorg dat u het heeft en op een toegankelijke manier bewaart!

Vervroegen of uitstellen

Het blijft natuurlijk link - eerdere invoering van een nieuw stelsel lijkt nu niet meer waarschijnlijk, verdere vertraging kan zeker niet uitgesloten worden - maar in veel gevallen (bijv. bij de verkoop van panden of aandelen) zou het van belang kunnen zijn of u een verkoop onder het huidige (en dus verlengde) systeem laat plaatsvinden of dat u juist wacht met verkoop tot 2028, waarbij naar alle waarschijnlijkheid aftrekbare kosten wel in aanmerking genomen zullen worden. Maar het blijft allemaal een gok. Eén ding is zeker: wordt vervolgd.

Inmiddels is het wel duidelijk dat de staatssecretaris zich niets aantrekt van de kritiek van de Raad van State op het wetsvoorstel en dit binnenkort ongewijzigd indient bij de Tweede Kamer.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01