Kentekenplicht is verzekeringsplicht?
Registratie- en kentekenplicht
Harder dan zes kilometer per uur. Landbouwvoertuigen die sneller kunnen rijden dan zes kilometer (km) per uur en op de openbare weg rijden, moeten zijn geregistreerd. Daarnaast moeten ze een kenteken hebben. Let op. Onder landbouwvoertuigen vallen niet alleen trekkers, ook andere voertuigen, zoals zitmaaiers, quads en heftrucks, vallen daaronder. Ook een oldtimer waarmee u zo nu en dan een ritje maakt, valt daaronder.
Openbare weg. Onder de openbare weg vallen ook bedrijventerreinen en zelfs uw erf. Ook het oversteken van een openbare weg en rijden in de berm, valt onder deze definitie.
Werktuigen. Werktuigen kunnen getrokken zijn of gedragen worden in de hefinrichting. Werktuigen die gedragen worden in de hefinrichting, hebben geen registratie- en kentekenplicht. Vraagt u geen registratie en kenteken aan voor uw getrokken werktuig, dan mag u daarmee niet sneller rijden dan 25 km per uur. Let op. Wilt u met een aanhanger harder rijden dan 25 km per uur, dan moet u deze registreren en een kenteken plaatsen.
Zichtbaarheid kenteken. Werktuigen die gedragen worden in de hefinrichting, hoeven niet geregistreerd en gekentekend te worden, maar de kentekenplaat van het voertuig moet wel zichtbaar zijn. Lukt dat niet, dan is er een witte volgplaat nodig. Let op. Voor trekkers en werktuigen in de grensstreken gelden er afwijkende regels.
Keuzehulp. Twijfelt u of uw landbouwvoertuig of landbouwwerktuig registratie- of kentekenplichtig is, maak dan gebruik van de keuzehulp van de RDW: https://bit.ly/4hbyiMl
Boete. Bij het niet voldoen aan de kentekenplicht kan de politie een boete opleggen van € 410.
Uitzonderingen registratie
Voor de registratie- en kentekenplicht gelden een paar uitzonderingen. Motorrijtuigen die in transport niet breder zijn dan 1,3 meter, een beperkte snelheid hebben en aan de achterzijde geen koppeling of driepuntshefinrichting hebben, kunnen vrijgesteld zijn. Dit zijn kleine motorvoertuigen die een specifieke functie hebben, zoals vegen en maaien. Let op. Deze voertuigen moeten wel een afgeknotte driehoek voeren.
Relatie met verzekeren
Aansprakelijkheidsschades. Volgens de wet bent u verplicht om motorvoertuigen die zichzelf kunnen voortbewegen, dus ook trekkers, zitmaaiers en quads, minimaal te verzekeren voor aansprakelijkheidsschades, de zogenaamde ‘WA-dekking’. Deze verzekering dekt schade aan derden, dus niet de schade van uzelf. Let op. Ook als u met uw trekker of heftruck nooit op de openbare weg komt, bent u toch verplicht een WA-verzekering te sluiten. Op uw erf kunt u immers ook iemand aanrijden. Tip 1. In zo’n geval kunt u vanwege het geringere risico mogelijk wel een korting op de premie krijgen. Tip 2. In sommige situaties zijn kleine motorvoertuigen, zoals een zitmaaier, (gratis) meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering, maar er gelden dan wel aanvullende voorwaarden. Zo is de dekking dan vaak beperkt tot het eigen erf en zijn er eisen ten aanzien van de snelheid of pk’s. Tip 3. Als u gedurende langere tijd niet met een voertuig rijdt, bijv. met een oldtimer, dan kunt u dit voertuig schorsen.
Landbouwwerktuigen. Landbouwwerktuigen die getrokken worden of gedragen worden in de hefinrichting, hoeven niet zelf WA-verzekerd te zijn. Deze vallen onder de WA-dekking van het trekkende voertuig, bijv. de trekker.