PERSONEEL - 24.02.2025

De risico’s bij het werken met een schijnzelfstandige

Zoals bekend, handhaaft de Belastingdienst sinds 1 januari 2025 weer op het werken met zzp’ers. Maar niet alleen de Belastingdienst kan een rekening bij u neerleggen als u werkt met een schijnzelfstandige. Waar moet u op letten?

Handhaving door Belastingdienst

Indien u als opdrachtgever werkzaamheden laat uitvoeren door een zzp’er, sluit u een overeenkomst van opdracht en geen arbeidsovereenkomst. Bij een controle kan de Belastingdienst beoordelen of er inderdaad sprake is van werken met een zzp’er of dat er in feite sprake is van werknemerschap.

Naheffing. Als de Belastingdienst concludeert dat er in feite sprake is van werknemerschap, wordt u met terugwerkende kracht als werkgever aangemerkt. De Belastingdienst kan dan een naheffing opleggen voor de niet-afgedragen loonbelasting, premies volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen.

Vanaf 2025. In beginsel kan dat tot vijf jaar terug, maar belangrijk is dat er niet wordt nageheven over de jaren voor 2025, met een uitzondering voor gevallen waarin er sprake is van kwaadwillendheid.

Op zzp’er verhalen? Als u een goede overeenkomst van opdracht heeft gebruikt, dan biedt deze de mogelijkheid om de nageheven loonbelasting en premies volksverzekeringen op de zzp’er/werknemer te verhalen. Uw risico is dan beperkt tot de premies werknemersverzekeringen. Deze mag u wettelijk gezien nooit verhalen.

Arbeidsrechtelijke gevolgen

Zzp’er stelt zelf dat hij werknemer is. Een mogelijk groter risico is het risico dat de zzp’er zelf stelt dat er in feite sprake is van werknemerschap. Dat kan op het moment waarop u de samenwerking wilt beëindigen, maar ook bijv. als de zzp’er ziek wordt of bij arbeidsongeschiktheid of een ongeluk. De zzp’er kan dan naar het UWV stappen om een uitkering aan te vragen of naar de kantonrechter gaan om de voorwaarden rond de beëindiging van de samenwerking aan te vechten.

Vergaande gevolgen. Als de kantonrechter oordeelt dat er inderdaad sprake is van een werknemer, dan heeft de (voormalige) zzp’er recht op:

  • loondoorbetaling bij ziekte;
  • vakantiegeld;
  • vakantiedagen; en
  • mogelijk een transitievergoeding.

Let op.  De kosten hiervan kunnen behoorlijk oplopen.

Pensioen

Met terugwerkende kracht. Als vaststaat dat een zzp’er eigenlijk werknemer is, dan is een volgend risico dat het pensioenfonds zal claimen dat u pensioenpremie moet afdragen. Dit kan met terugwerkende kracht. Deze premies kunnen aanzienlijk zijn en het is momenteel nog niet duidelijk of u het werknemersdeel van deze premie kunt verhalen op de zzp’er/werknemer. Let op.  Met name als uw reguliere werknemers onder een bedrijfstakpensioenfonds vallen, is dit een risico.

Beperken van risico’s

Vooraf goede inschatting maken. De hiervoor genoemde risico’s kunt u nooit volledig uitsluiten. U kunt deze wel beperken. Dat begint met een goede inschatting bij de start van de werkzaamheden: is er sprake van een echte zelfstandige of niet. De Belastingdienst heeft hiervoor een speciale website gemaakt: Arbeidsrelaties: zzp - ja of nee ( https://bit.ly/42Hh4C7 ).

All-intarief afspreken. Als u besluit om te werken op basis van een overeenkomst van opdracht, dan kunt u een all-intarief met de zzp’er afspreken. Dit houdt in dat u afspreekt dat de vergoeding die u betaalt, inclusief eventuele naheffingen en pensioenpremies is. U voorkomt hiermee dat deze bedragen bovenop de al betaalde vergoeding komen en beperkt hiermee de omvang van het financiële risico. Ook is het verstandig om een goede bepaling op te nemen die regelt wat u wel en niet kunt verhalen op de zzp’er.

Conclusie

Werken met zzp’ers brengt risico’s met zich mee die nooit volledig uit te sluiten zijn. Deze risico’s zien met name op de afdracht van premies werknemersverzekeringen, arbeidsrechtelijke risico’s en het risico dat u alsnog pensioenpremies moet afdragen. Tip 1.  U kunt deze risico’s proberen in omvang te beperken door goede afspraken te maken over de vraag wat u op de zzp’er kunt verhalen als er ooit sprake is van een naheffing door de Belastingdienst of rekening van een pensioenfonds. Tip 2.  De arbeidsrechtelijke risico’s kunt u beperken door vooraf goed in te schatten of er sprake is van een echte zzp’er.

Schat vooraf goed in of er sprake is van een echte zzp’er. Maak goede schriftelijke afspraken over de vraag wat u op de zzp’er kunt verhalen als er ooit sprake is van een naheffing door de Belastingdienst of een rekening van een pensioenfonds.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01