CRYPTOVALUTA - 17.02.2025

Cryptovaluta in de inkomstenbelasting

Er komt steeds meer duidelijkheid over de belastingheffing over cryptovaluta (digitaal geld). De Belastingdienst gaat ervan uit dat cryptovaluta behoren tot de rendementsgrondslag van box 3, tenzij er sprake is van ondernemerschap.

Cryptovaluta in box 3

Veel belastingplichtigen gaven hun met cryptovaluta verdiende inkomen of vermogen niet (volledig) op in hun aangifte. Voor de meeste particulieren behoren de cryptovaluta echter tot de grondslag van het inkomen uit sparen en beleggen (box 3). In box 3 geldt dat alles wat niet als spaartegoed moet worden gezien, een belegging is. Cryptovaluta valt niet onder de definities van banktegoeden in de zin van artikel 5.2 van de Wet inkomstenbelasting 2001. De Belastingdienst schaart cryptovaluta onder overige vermogensrechten met waarde in het economisch verkeer, waardoor ze vallen onder beleggingen. Deze worden gezien als risicodragend vermogen, vergelijkbaar met aandelen en obligaties. Hof Amsterdam (ecli:nl:ghams:2024:3254) heeft deze visie van de Belastingdienst bevestigd. Er is weliswaar nog geen vaste jurisprudentie waarin cryptovaluta expliciet als banktegoeden worden aangemerkt, maar aangezien de fiscale behandeling van cryptovaluta zich nog verder ontwikkelt, zal deze vraag vast nog wel een keer aan de rechter worden voorgelegd. Op dit moment wordt er volop gekeken naar de wijze waarop box 3 kan worden herzien. Dat kan ook grote (administratieve) gevolgen hebben voor bezitters van cryptovaluta.

Cryptovaluta in box 1

In de gevallen dat de belastingplichtige zich actief bezighoudt met de handel in cryptovaluta, kan er sprake zijn van resultaat uit overige werkzaamheden of wellicht zelfs winst uit onderneming (box 1). De fiscale behandeling van deze werkzaamheden wijkt in beginsel niet af van het beleggen in andere vermogensbestanddelen. Om tot mogelijke belastbaarheid in box 1 te komen, moet dus steeds worden afgevraagd of de handelingen normaal, actief vermogensbeheer te boven gaan of dat er sprake is van een organisatie van kapitaal en arbeid die deelneemt aan het economisch verkeer met het oogmerk om winst te behalen.

Trading bot Een dergelijke situatie speelde in een uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden. In deze casus (ecli:nl:gharl:2024:4613) heeft de belanghebbende een trading bot ontwikkeld, waarmee hij handelt in cryptovaluta. Het hof oordeelde dat er sprake was van een bron van inkomen, met name van de objectieve voordeelsverwachting van de belastingplichtige. Relevant hierbij was dat de door de belastingplichtige ontwikkelde trading bot in 75-80% van de gevallen succesvol bleek te zijn. Daarmee was er volgens het hof voldaan aan dit criterium. Hierbij ging het hof er overigens aan voorbij dat de belastingplichtige in latere jaren verlies maakte, toen de koersen van cryptovaluta omlaag gingen.

DAC8: Europese informatie-uitwisseling

Vanaf 2026 is het voor de Belastingdienst verzwijgen van buitenlands Europees cryptobezit niet meer mogelijk. Alle rapportageplichtige Europese aanbieders van cryptoactivadiensten zijn vanaf 1 januari 2026 wettelijk verplicht om jaarlijks informatie te verstrekken aan de eigen belastingdienst, waarna deze binnen Europa wordt gedeeld met (uiteindelijke) belastingdiensten van andere lidstaten.De informatie over het jaar 2026 zal naar alle waarschijnlijkheid in 2027 moeten worden gerapporteerd. De gerapporteerde gegevens kunnen in Nederland mogelijk worden gebruikt voor de vooraf ingevulde aangifte (VIA). Dat betekent dat Nederlandse cryptobezitters hun (verzwegen) tegoeden zullen aantreffen onder de overige bezittingen van box 3. Afhankelijk van het heffingsvrij vermogen kan dit tot belastingheffing leiden. De vraag komt dan op hoe er moet worden omgegaan met het verleden. De Belastingdienst kan in zwaardere gevallen vragenbrieven sturen en zelf onderzoek doen naar het verleden. De fiscus kan bij inkomen of vermogen dat is opgekomen in het buitenland in beginsel tot twaalf jaar navorderen. Het kan lonen om op dit moment een inkeermelding te doen en vrijwillig oude aangiften te verbeteren. Dit kan een fiscale vergrijpboete voorkomen of aanleiding zijn tot matiging van de vergrijpboete.

bz-advies

In het geval waarin u cryptovermogen of -inkomen niet heeft opgegeven in de aangiften, is het raadzaam om dat alsnog te doen.

Cryptovaluta zijn een nieuw fenomeen in een bestaand fiscaal landschap. De fiscale behandeling is nog volop in ontwikkeling, maar ze moeten wel worden aangegeven. Houd verdere ontwikkelingen in de rechtspraak of toekomstige belastingwijzigingen goed in de gaten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01