Benadeeld door de overheid: vraag schadevergoeding!
Overlast in de omgeving. Is uw bedrijf slecht te bereiken door werkzaamheden in de buurt (denk aan werk aan de riolering of vergroening van de buurt), dan kunnen de gevolgen voor uw bedrijf groot zijn door omzetverlies en hogere kosten. U kunt nadeelcompensatie aanvragen bij de overheidsinstantie die het werk uitvoert.
Nadeelcompensatie
Nadeelcompensatie is mogelijk bij buitengewone schade als gevolg van werkzaamheden die de gemeente, provincie, waterschap of rijk laat uitvoeren. De instantie die verantwoordelijk is voor de werkzaamheden, betaalt de nadeelcompensatie. Voorbeelden van werkzaamheden zijn:
- het tijdelijk of definitief afsluiten van een weg;
- het uitvoeren van een bouwproject;
- het verleggen van kabels en leidingen.
Nadeelcompensatie is mogelijk als:
- werkzaamheden van de overheid de schade hebben veroorzaakt;
- u de schade niet hoefde te verwachten;
- de schade onevenredig is, dat wil zeggen: groter dan het normaal maatschappelijk risico;
- de schade niet op andere wijze wordt vergoed, bijv. door een verzekering.
Hoe pakt u dit aan?
Denkt u dat u recht heeft op nadeelcompensatie, dien dan een verzoek om schadevergoeding in bij de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de werkzaamheden en de schade. De overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de werkzaamheden en de schade, bepaalt de hoogte van de vergoeding. Daarbij kijkt de overheidsinstantie naar de gemiste omzet en hogere kosten. Nadeelcompensatie vergoedt niet alle schade. Schade die binnen het normale ondernemersrisico valt, moet u zelf betalen. Tip. Maak een begroting van uw schade of laat dit door een deskundige doen.
Voorkom: eigen schuld dikke bult
Als u een nieuw bedrijf of filiaal start of met uw bedrijf wilt verhuizen, zoek dan vooraf uit welke plannen de gemeente of andere overheidsinstanties hebben met de omgeving. Mogelijk zijn er plannen voor verkeersmaatregelen of herinrichting van de straat of het gebied.
Had u kunnen weten. De gemeente vergoedt schade niet als de herinrichtingsplannen bekend waren op het moment van de start of overname van een bedrijf.
Planschade. Lijdt u schade door werkzaamheden die de omgeving van uw bedrijf blijvend veranderen, bijv. wanneer de overheid een weg verlegt of een verbinding afsluit, dan heeft u te maken met planschade. Ook daarvoor kunt u een tegemoetkoming aanvragen bij de overheidsinstantie die het plan uitvoert. Voor schade veroorzaakt door windparken en nieuwe hoogspanningsleidingen is er een apart loket: Planschade Rijksenergieprojecten.
Compensatieregelingen bedrijven
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt subsidies en regelingen voor ondernemers. Sommige daarvan zijn voor compensatie aan bepaalde ondernemersgroepen. Ga altijd ook na of een dergelijke regeling er ook is voor de sector waarin u actief bent. Niet geschoten is immers altijd mis.