Aannemer aansprakelijk voor vochtschade
Overeenkomst met garantienormen
Bouw woning. Voor de bouw van zijn woning heeft Ron een aannemingsovereenkomst gesloten met aannemer Jan. Op de overeenkomst zijn de algemene voorwaarden Woningborg 2015 van toepassing verklaard. Op basis daarvan garandeert de aannemer dat het werk wordt uitgevoerd volgens de eisen van goed en deugdelijk werk met inachtneming van de voorschriften van de overheid en nutsbedrijven en dat de bouw voldoet aan de toepasselijke eisen voor nieuwbouw conform het Bouwbesluit. Dit zijn de zogenoemde ‘garantienormen’.
Vochtschade na oplevering. Twee jaar na oplevering constateert Ron dat de erker kenmerken vertoont van ernstige slijtage. De daktrim zit strak tegen het hout, waardoor het water langs het hout loopt en blijft hangen. Op sommige plaatsen zit er geen ruimte tussen de houtdelen. Op andere plekken zijn bruine leksporen te zien van roestwater dat afkomstig is van schroeven en spijkers waarmee het hout is bevestigd. De schilder wijst erop dat het hout er zo slecht uitziet, dat het eerst hersteld moet worden voordat er kan worden geschilderd.
Aannemer wijst aansprakelijkheid af
Achterstallig onderhoud? Als Ron bij aannemer Jan aanklopt voor het verrichten van herstelwerk, wordt dat afgewezen. Volgens Jan is er sprake van achterstallig onderhoud, waardoor de vochtschade is ontstaan. Daarvoor is hij niet verantwoordelijk. De bruine leksporen worden waarschijnlijk veroorzaakt door hemelwater en vuil dat van buitenaf is ingewaaid. Dat heeft te maken met de constructie van de boeiboord. Hij heeft de erker overeenkomstig de tekening gerealiseerd.
Voor meer informatie over de aansprakelijkheid van de aannemer, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 2.
Hoe oordeelt de rechter?
Onvoldoende bescherming tegen vocht. Als de rechter ter plekke gaat kijken, stelt hij vast dat de lijst op de linkerboeiboord door vochtinwerking vergaand is gedelamineerd. De lijsten zijn onderaan niet met roestvrije schroeven en nagels gemonteerd. De hoeken van de kopse kanten van de lijsten en van de boeiboord zijn onvoldoende afgerond en niet voorzien van een sealer. Daardoor zijn deze kopse kanten onvoldoende beschermd tegen vochtinwerking.
Ondeugdelijke montage. De daktrim is rechtstreeks op de dakbedekking aangebracht. Over de daktrim is geen kunststof strook gelijmd. Zonder kit of afdekstrook is de aansluiting van de daktrim op de dakbedekking niet waterdicht. Ook is er geen deklijst toegepast die de hele dakrand waterdicht zou kunnen afdekken.
Aannemer aansprakelijk voor gebreken. Dat de schade twee jaar na oplevering wordt veroorzaakt door achterstallig onderhoud, lijkt de rechter onwaarschijnlijk. Op andere plaatsen is het oorspronkelijke schilderwerk nog van goede kwaliteit en geeft voldoende dekking. De daktrimaansluiting is onvoldoende waterdicht en de constructie is onvoldoende geventileerd. Dat veroorzaakt de waterschade en de houtaantasting. Dat zijn gebreken waarvoor de aannemer aansprakelijk is (RvA nr. 82512) . Jan moet op korte termijn herstelwerk uitvoeren. Ook moet hij € 7.588 aan proceskosten betalen.