WET DBA - 30.08.2024

Wetsvoorstel werken met en als zelfstandige

Het wetsvoorstel ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ (VBAR) is naar de Raad van State gestuurd.

Regels voor contractvormen Om (gedwongen) schijnzelfstandigheid tegen te gaan en oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen werkenden onderling en tussen werkgevers te voorkomen, heeft het vorige kabinet een wetsvoorstel waarmee de verschillen tussen contractvormen worden verkleind naar de Raad van State gestuurd. Er zijn langs drie lijnen maatregelen genomen:

  1. het verduidelijken van de regels;
  2. het verkleinen van verschillen tussen contractvormen;
  3. het versterken en verbeteren van de handhaving door de Belastingdienst, in voorbereiding op het afschaffen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025.

Onduidelijkheid Bij een deel van de opdrachten is het op dit moment lastig te zeggen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of dat het werk uitgevoerd mag worden door een zelfstandige. Dit komt door de open geformuleerde wetgeving. Deze wetgeving is in de loop der jaren ingevuld door jurisprudentie.

Wetsvoorstel De rechtspraak over wanneer men werkt als werknemer is in het wetsvoorstel verduidelijkt. Uit de rechtspraak is een wettelijk toetsingskader samengesteld. Dit toetsingskader is na de internetconsultatie aangescherpt. Dit maakt voor werkgevers en opdrachtgevers de manier waarop contracten beoordeeld worden overzichtelijker en beter hanteerbaar. Tevens geeft dit zelfstandigen handvaten om hun werk waar mogelijk vorm te geven binnen de regels als zelfstandig ondernemer.

Rechtsvermoeden Het kabinet introduceert een rechtsvermoeden van werknemerschap, gebaseerd op een uurtarief. Op basis van de internetconsultatie wordt het uurtarief in de toekomst naar boven afgerond op hele euro’s. Dit rechtsvermoeden maakt het voor werkenden aan de basis van de arbeidsmarkt makkelijker om een arbeidsovereenkomst te claimen. Dit kan bij de werkgever en indien nodig bij de rechter. Als een werkende (of een vertegenwoordiger) een beroep doet op het rechtsvermoeden, moet hij aantonen dat hij minder betaald krijgt dan het geldende uurtarief. Dan is het vervolgens aan de werkgevende om aan te tonen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Het kabinet verwacht dat hier een preventief effect van uitgaat.

Het kabinet hoopt met het wetsvoorstel meer duidelijkheid te bieden aan werkgevers en zelfstandigen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01