URENCRITERIUM - 30.08.2024

Urencriterium: aandachtspunten

Om in een jaar onder meer de zelfstandigenaftrek of de startersaftrek te mogen toepassen, moet een IB-ondernemer voldoen aan het urencriterium.

Recente rechtspraak De laatste tijd verschijnen er weer met enige regelmaat uitspraken waarin het de vraag is of ondernemers voldoende uren maken om het urencriterium van 1.225 uur in een jaar te halen. Deze procedures lopen meestal negatief af voor de belastingplichtige. Rode draad bij deze procedures is dat belastingplichtigen veelal beginnen met het opstellen van een urenverantwoording nadat de Belastingdienst vragen stelt over het aantal uren die zijn besteed aan het ondernemerschap. Deze vragen komen gemiddeld ongeveer acht maanden na het einde van het boekjaar. Ga er maar aan staan: nu bedenken wat je 1,5 jaar geleden precies deed voor de onderneming. Een verloren zaak. Resultaat is dat belastingplichtigen op basis van een grove schatting en een vaak niet volledig bijgehouden agenda alsnog tot de 1.225 uur komen. Vervolgens begint het prijsschieten voor de Belastingdienst!

Het urencriterium

Het urencriterium wordt behaald indien er in een kalenderjaar ten minste 1.225 uur aan werkzaamheden wordt besteed voor een of meerdere ondernemingen, waaruit de belastingplichtige als ondernemer winst geniet en dat er meer uren aan werkzaamheden worden besteed in verband met de onderneming dan aan enig andere werkzaamheid (dienstbetrekking, enz.). De laatste voorwaarde geldt niet voor de startende ondernemer. Wordt het urencriterium behaald, dan volgt de beloning in de vorm van (niet uitputtend):

  • zelfstandigenaftrek: € 3.750 x 36,97% = € 1.387 belastingvoordeel 2024;
  • startersaftrek (eerste drie jaar): € 2.123 x 36,97% = € 784 belastingvoordeel 2024;
  • geen zorgverzekeringsbijdrage over zelfstandigenaftrek en startersaftrek: € 312 voordeel 2024.

bz-advies

De MKB-winstvrijstelling geldt voor alle ondernemers, ook voor ondernemers die niet 1.225 uur in een jaar aan de onderneming besteden of de 1.225 uur niet kunnen reproduceren.

Aandachtspunten

Om problemen achteraf te voorkomen, volgen hierbij een aantal aandachtspunten.

  1. Urenstaat Houd de agenda wekelijks bij en stel wekelijks een urenstaat op met alle uren die zijn besteed aan de onderneming. Dat hoeven niet allemaal uren te zijn die zijn besteed aan klanten. Ook niet-declarabele uren tellen mee.
  2. Declarabele uren Uren die rechtstreeks zijn gefactureerd aan klanten en die zijn vermeld op de factuur tellen uiteraard mee. Is er sprake van een aanneemsom of vooraf afgesproken bedrag, dan is het aan te bevelen om toch het aantal bestede uren op de factuur te zetten.
  3. Niet-declarabele uren tellen ook mee Ook bestede uren die niet rechtstreeks aan cliënten gefactureerd zijn, kunnen meetellen voor het urencriterium. Denk daarbij aan:
  • uren die zijn besteed aan het doen van administratie, acquisitie, het bijhouden van sociale media en het doen van verkopen;
  • opleidingsuren om de vakbekwaamheid op peil te houden voor zover de kennis ten dienste staat van de huidige onderneming;
  • uren die zijn besteed aan het bouwen van een website.

Uren die niet meetellen

Opleidingsuren om de vakbekwaamheid te vergroten tellen niet mee voor het urencriterium. Dit wordt gezien als een duurzame verbetering van de persoonlijke uitrusting van een belastingplichtige. Dit ondervond een pedicure die een opleiding tot voetreflextherapeut en een opleiding medische basiskennis volgde om als ondernemer voetreflextherapie te geven en pedicurebehandelingen te verrichten. Hof Den Bosch oordeelde dat er sprake was van nieuwe vakkennis (ecli:nl:ghshe:2024:2008) en niet van het op peil houden van vakkennis. De opleidingsuren telden niet mee.

Beschikbaarheid Uren waarin de ondernemer alleen beschikbaar is voor de onderneming, gelden niet als tijd die is besteed aan werkzaamheden voor de onderneming. Zoals de eigenaar van de wasstraat, die in zijn naastgelegen woonhuis wacht tot klanten zich melden (ecli:nl:rbzwb:2024:3942) of de marktkoopman die vanuit de kroeg zijn kraam in de gaten houdt.

Voorkom dat achteraf een urenadministratie moet worden opgesteld door bijv. wekelijks een urenstaat op te maken met het aantal in de onderneming gewerkte uren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01