CAO HORECA - 21.08.2024

Horeca-cao algemeen verbindend verklaard

Op 17 juli is de cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen verbindend verklaard. Wat moet u daar verder over weten?

Algemeen verbindend verklaard houdt in dat de cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf (Horeca-cao) van toepassing is op bijna alle werkgevers (en zijn werknemers) die een horecabedrijf hebben. Let op.  Dit geldt dus ook voor werkgevers die geen lid zijn van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar wel onder de werkingssfeerbepaling van de cao vallen.

Nevenactiviteiten. De cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf is ook van toepassing op bedrijven die naast het horecabedrijf ook nevenactiviteiten uitvoeren (met uitzondering van contractcatering volgens deze cao) binnen sectoren zoals zorg, sport, onderwijs, recreatie, beurscomplexen, stations of luchthavens. In deze gevallen worden deze activiteiten als aanverwant aan het horecabedrijf beschouwd en behoren ze tot het horecabedrijf.

Niet van toepassing op ... De cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf is niet van toepassing op een bedrijf of een deel van een bedrijf waarvoor een andere rechtsgeldige cao van toepassing is. Een cao is rechtsgeldig als voor deze cao een kennisgeving van ontvangst is afgegeven volgens artikel 4 van de Wet op de loonvorming. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat deze cao ten minste een minimaal gelijkwaardig niveau heeft als de cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf.

Dispensatie. Als werkgever heeft u de mogelijkheid om dispensatie te verzoeken voor de toepassing van de cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf of van een of meer artikelen daarvan. Een verzoek tot dispensatie moet u indienen bij CAO-partijen p/a Koninklijke Horeca Nederland, Wipmolenlaan 1, 3447 GJ Woerden. Let op.  Zolang u nog geen dispensatie heeft gekregen, moet u de cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf toepassen.

Overgestapt? Ook werkgevers die per 1 januari 2024 zijn overgestapt naar de cao voor het Nederlandse Horeca Gilde (NHG) zijn verplicht om vanaf 17 juli 2024 de cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf toe te passen. Het verzoek van de NHG bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de cao voor het NHG te mogen blijven toepassen, is namelijk afgewezen. Let op.  NHG kan nog in bezwaar gaan tegen dit besluit of een verzoek tot dispensatie indienen bij cao-partijen. Ook een werkgever kan een verzoek tot dispensatie indienen bij cao-partijen.

De cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf is ook van toepassing op bedrijven die naast het horecabedrijf ook nevenactiviteiten uitvoeren (met uitzondering van contractcatering) binnen sectoren zoals zorg, sport, onderwijs, recreatie, beurscomplexen, stations of luchthavens.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01