BEWINDVOERING - 29.08.2024

Geld van rekening minderjarig kind moet worden teruggestort

Mag er door een ouder bij bewind over het vermogen van een minderjarig kind, vrij worden beschikt? Is daarvoor de toestemming nodig van het kind en van de andere ouder? Wat vond de rechter?

Wat speelt er? Na echtscheiding hebben de ouders het bewind over het vermogen van een minderjarig kind. Daartoe behoort ook het geld van een bankrekening die op naam staat van dat kind. Mag daar door een ouder vrij over worden beschikt? Is daarvoor de toestemming nodig van het kind en van de andere ouder? Wat zegt de rechter? Wat is goed om te weten?

Bankrekening op naam van minderjarige

Henk en Trees zijn gescheiden. Ze hebben samen het ouderlijk gezag over hun minderjarige dochter Anke. Op naam van Anke is bij de bank een Groei Groter Rekening geopend. Daarop worden door de moeder van Trees regelmatig bedragen gestort met de bedoeling dat dit geld zal worden besteed voor de opleiding en studie van haar kleindochter Anke.

Geld overgeboekt naar eigen rekening. Nadat de moeder van Trees is overleden, wordt de administratie van de bankrekening door Trees overgenomen. Dan blijkt dat Henk van de bankrekening van zijn minderjarige dochter € 2.963 naar zijn eigen rekening heeft overgemaakt. Trees stelt dat deze overboeking onrechtmatig is gebeurd. Daarom eist ze van Henk dat dit bedrag met rente onmiddellijk op de rekening van zijn dochter wordt teruggestort.

Pony van gekocht. Henk stelt dat het geld ten goede is gekomen aan zijn dochter, omdat hij daarvan voor haar een pony heeft gekocht. Dat is gebeurd met instemming van Anke en na overleg met Trees.

Vermenging van vermogens. De rechter (ECLI:NL:RBMNE:2024:2994) stelt vast dat de pony pas is gekocht een jaar nadat Henk het bedrag van € 2.963 naar zijn eigen rekening heeft overgeboekt. Door de overboeking is het geld van Anke vermengd met het vermogen van Henk. Daardoor is het niet zonder meer duidelijk dat de pony is gekocht met haar vermogen.

Geld was hiervoor niet bedoeld. Trees dacht dat de pony een cadeau was van Henk die hij uit eigen middelen heeft betaald. Pas nadat ze de administratie van haar moeder had overgenomen, kwam ze erachter dat er een behoorlijk bedrag van de rekening van haar minderjarige dochter was overgeschreven naar de rekening van haar ex-echtgenoot. Daarbij speelt mee dat het saldo van de bankrekening van Anke door de moeder van Trees bedoeld was om daarmee de studie en opleiding van Anke te financieren. De aanschaf van een pony valt daar niet onder.

Geen bewijs voor toestemming. De aangevoerde toestemming wordt door Trees betwist. Dat betekent dat de bewijslast daarvoor bij Henk ligt. Het is zijn taak om te bewijzen dat zijn minderjarige dochter Anke en zijn ex-echtgenoot Trees toestemming hebben gegeven voor de aanschaf van de pony met het vermogen van Anke. Hiervoor ontbreekt ieder bewijs.

Hoe oordeelt de rechter?

Omdat Henk onrechtmatig heeft gehandeld door het bedrag van € 2.963 naar zijn eigen rekening over te maken, moet dit bedrag onmiddellijk weer worden teruggestort naar de bankrekening van zijn dochter Anke. Daarbovenop komt nog een bedrag van € 239 aan rente. Had Henk maar overleg gepleegd hierover ...

Het saldo op een bankrekening die op naam staat van een minderjarig kind, behoort tot het vermogen van dat kind. Daarover mag door een ouder niet zelfstandig worden beschikt. Dat is anders als het gebeurt met instemming van het kind en met instemming van de andere ouder.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01