LIJFRENTE - 30.08.2024

Fiscale behandeling van door werkgever betaalde lijfrentepremies

De premies voor een lijfrente worden vaak vanuit privé betaald. Maar ook een werkgever kan de premie voor de werknemer betalen. Met een goede fiscale behandeling is ook dan de premie aftrekbaar.

Werkgever betaalt Lijfrentepremies zijn onder voorwaarden aftrekbaar. De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting van de Belastingdienst legt in een standpunt (kg:070:2024:1) uit hoe het zit met de aftrekbaarheid, als de werkgever de lijfrentepremie voor de werknemer betaalt.

Achtergrond en context

Betaalt de werkgever pensioenpremies voor zijn werknemer die voldoen aan de daaraan in de Wet op de loonbelasting 1964 gestelde voorwaarden, dan behoren deze op grond van de omkeerregel op dat moment niet tot het belastbare loon. Belastingheffing vindt in dat geval pas plaats bij uitkering van het pensioen.

Statistieken Volgens cijfers van het CBS had in Nederland in 2022 zo’n 11% van de werknemers geen pensioenregeling. Regelmatig kiezen werkgevers als alternatief voor een pensioenregeling ervoor om hun werknemer meer loon te betalen, zodat de werknemer zelf een lijfrente kan afsluiten.

Betaling lijfrentepremie De werknemer betaalt in dat geval de lijfrentepremie zelf uit zijn nettoloon, waardoor deze premie op hem drukt en hij deze, mits natuurlijk binnen jaar- en reserveringsruimte, kan aftrekken. De werkgever zou er in dat geval ook voor kunnen kiezen om de premies rechtstreeks te betalen aan de lijfrenteverzekeraar. Deze zijn dan alleen aftrekbaar voor de werknemer als deze op hem drukken. Dat lijkt, zeker gezien de recente verruiming van de jaar- en reserveringsruimte in de Wet toekomst pensioenen, een aantrekkelijke optie.

Betaalde lijfrentepremies door werkgever

Voor door de werkgever betaalde lijfrentepremie geldt de omkeerregel niet. Deze mag de werkgever dan ook alleen vanuit het nettoloon doen. Toch heeft de Belastingdienst gemerkt dat werkgevers de betaalde lijfrentepremies in mindering brengen op het brutoloon. Betaalt de werkgever de lijfrentepremies uit het nettoloon van de werknemer, dan drukken deze premies ontegenzeglijk op de werknemer en zijn deze premies - mits natuurlijk binnen jaar- en reserveringsruimte - voor hem/haar aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting.

Betaling via werkkostenregeling (WKR) Voor de door de werkgever betaalde lijfrentepremie geldt de omkeerregeling niet en geldt er geen gerichte vrijstelling. Maar de kennisgroep gaat in zijn standpunt wel in op de mogelijkheid van de werkgever om de premies aan te wijzen als WKR-eindheffingsloon dat in de vrije ruimte kan vallen, mits hier nog ruimte voor is. Is er geen ruimte meer, dan betaalt de werkgever 80% eindheffing over de betaalde premies. Ook dan kan de werknemer het bedrag in aftrek brengen in zijn aangifte inkomstenbelasting, mits natuurlijk binnen de jaar- en reserveringsruimte. Het aangewezen deel van het brutoloon vormt dan immers nettoloon voor de werknemer en verlaat op deze wijze het vermogen van de werknemer. De premies drukken dan dus op de werknemer.

Gebruikelijkheidstoets Of deze uitzondering daadwerkelijk kan worden ingeroepen, hangt wel af van de vraag of er aan het gebruikelijkheidscriterium wordt voldaan. Op grond van de gebruikelijkheidstoets moet het gebruikelijk zijn:

  • dat een werknemer vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen van een bepaalde omvang belastingvrij krijgt; en
  • dat de werkgever de loonheffing via eindheffing voor zijn rekening neemt.

Doelmatigheidsmarge Daarbij kan de zogenoemde ‘doelmatigheidsmarge’ overigens soelaas bieden. De Belastingdienst acht vergoedingen en/of verstrekkingen van in totaal maximaal € 2.400 per werknemer per kalenderjaar gebruikelijk.

bz-advies

De kennisgroep geeft geen uitsluitsel of en wanneer in voorkomende gevallen er aan de gebruikelijkheidstoets wordt voldaan. Indien en voor zover de doelmatigheidsmarge wordt overschreden, lijkt vooroverleg met de Belastingdienst dan ook zeker op zijn plaats.

Door een werkgever betaalde lijfrentepremies kunnen aftrekbaar zijn voor de werknemer, mits ze uit het nettoloon worden betaald of via de werkkostenregeling zijn ondergebracht en er wordt voldaan aan de voorwaarden voor de aftrek.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01