ERFRECHT - 29.08.2024

De Europese verklaring van erfrecht

Wat houdt de Europese verklaring van erfrecht in en wanneer is deze nodig in plaats van een ‘gewone’ verklaring van erfrecht?

Europese verklaring van erfrecht

Op 17 augustus 2015 is de Europese Erfrechtverordening in werking getreden. Deze heeft een nieuw soort verklaring van erfrecht geïntroduceerd: de Europese verklaring van erfrecht. Met deze Europese verklaring van erfrecht kan het recht op een erfenis buiten Nederland worden bewezen.

Voorbeelden.Denk aan het geval dat iemand een vakantiehuisje in Spanje of Frankrijk erft of een Nederlander overlijdt in het buitenland of een buitenlander (met vermogen in een andere lidstaat) overlijdt in Nederland. Het komt immers steeds vaker voor dat aan een nalatenschap internationale aspecten kleven. In alle lidstaten van de Europese Unie kan de Europese verklaring van erfrecht worden gebruikt. Met deze verklaring kan het bewijs van het zijn van erfgenaam of executeur worden geleverd. In Nederland is de notaris bevoegd om een Europese verklaring van erfrecht af te geven.

Wat staat daarin? De Europese verklaring van erfrecht is een uniform standaardformulier dat door de notaris wordt ingevuld met gegevens over de vererving van de nalatenschap. In de Europese verklaring van erfrecht wordt onder meer opgenomen wie de erfgenamen van de overledene zijn, wie er bevoegd is om de erfenis van de overledene af te wikkelen (executeur) en wat de bevoegdheden van de executeur zijn. Omdat in Nederland de notaris deze verklaring opstelt, kunnen instanties in het buitenland afgaan op de inhoud van deze verklaring en zodoende weten zij zeker dat ze met een bevoegd persoon te maken hebben. Let op.  Bij het invullen van het formulier mag de notaris niet van dit formulier afwijken. Dit waarborgt de uniformiteit in heel Europa. Dat komt de rechtszekerheid ten goede.

Verschil met gewone verklaring?

Het verschil tussen een ‘normale’ verklaring van erfrecht en de Europese verklaring van erfrecht is dat laatstgenoemde geen notariële akte is. Wel zijn enkele voorschriften uit de Wet op het notarisambt van overeenkomstige toepassing verklaard op de Europese verklaring van erfrecht. Zo mag de Europese verklaring van erfrecht bijv. ook geen afkortingen bevatten en getallen moeten in schrijfletters worden uitgedrukt (art. 41 lid 1 en lid 2 Wna) . De akte wordt verleden in de Nederlandse taal. Indien partijen dit verlangen, wordt de akte verleden in een vreemde of de Friese taal, mits de notaris deze taal voldoende verstaat (art. 42 lid 1 en lid 2 Wna) . Verder neemt de notaris de verklaring wel op in zijn protocol. Ook kan de Europese verklaring van erfrecht worden ingeschreven bij het Kadaster. Let op.  De Europese verklaring van erfrecht is ‘slechts’ zes maanden geldig. Na verloop van deze termijn kan de notaris weer een nieuw afschrift afgeven, welke ook weer zes maanden geldig is.

Wie kunnen deze aanvragen? Dit zijn erfgenamen, rechtstreeks tot de nalatenschap gerechtigde legatarissen (dit zijn niet de legatarissen naar Nederlands erfrecht), executeurs of andere beheerders van de nalatenschap. Wordt de notaris in Nederland verzocht een Europese verklaring van erfrecht op te stellen, dan moet hij eerst beoordelen of hij hiertoe wel bevoegd is. Dit wordt in beginsel bepaald door de laatste gewone verblijfplaats van de overledene. Was dit in Nederland, dan is de notaris in Nederland bevoegd.

In internationale nalatenschappen kan de notaris in Nederland worden verzocht om een Europese verklaring van erfrecht op te stellen, zodat er voor instanties in het buitenland duidelijkheid ontstaat over de vraag wie er gerechtigd is tot de vermogensbestanddelen aldaar en wie er bevoegd is/zijn de nalatenschap af te wikkelen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01