WOON-WERKVERKEER - 30.08.2024

Adres vriendin is ook verblijfplaats

Hof Den Haag deed onlangs een interessante uitspraak over de reikwijdte van het begrip verblijfplaats voor woon-werkverkeer.

Woon-werkverkeer Vergoedingen en verstrekkingen voor reizen tussen de woon- en werkplek zijn in de loonheffing onder voorwaarden (gericht) vrijgesteld (werkkostenregeling). Ook voor het privégebruik van een auto voor een door de werkgever aan een werknemer ter beschikking gestelde auto (autokostenforfait) is het begrip woon-werkverkeer van belang. Voor deze regeling tellen woon-werkkilometers niet mee als privékilometers.

Verblijfplaats Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat het reizen tussen het woonadres en de werkplek geldt als woon-werkverkeer. Maar wat nu als de werknemer ook regelmatig verblijft op het woonadres van zijn vriendin? Is het heen-en-weer reizen door de werknemer tussen het adres van deze vriendin en de werkplek ook woon-werkverkeer?

Adres vriendin Hof Den Haag (ecli:nl:ghdha:2024:908) beantwoordde deze vraag bevestigend. Het ging om een werknemer die ook regelmatig verbleef bij zijn vriendin. De fiscus kwalificeerde de reizen tussen deze verblijfplaats en de werkplek van de werknemer en vice versa niet als woon-werkverkeer. Het hof oordeelde echter terecht dat het woonadres van de vriendin ook als verblijfplaats heeft te gelden voor het woon-werkverkeer.

Camping De Kennisgroep loonheffingen van de Belastingdienst heeft op 20 februari 2024 (kg:204:2024:6) nog haar standpunt gepubliceerd dat ten aanzien van een werknemer die in de maanden mei en juni elk weekend op een camping verbleef, het reizen tussen de camping en de werkplek geen woon-werkverkeer is. Dit standpunt lijkt met de recente uitspraak van Hof Den Haag aan herziening toe. Overigens bevatte het document van de kennisgroep ook een casus waarin de werknemer gedurende de zomer continu op de camping verbleef. In dat geval vond de kennisgroep wel dat er sprake was van woon-werkverkeer.

bz-advies

De uitspraak van Hof Den Haag geeft duidelijkheid over wat er onder woon-werkverkeer valt. Let er wel op dat alleen reisbewegingen van de woon- of verblijfplaats naar de werkplek en omgekeerd als woon-werkverkeer kwalificeren.

Hof Den Haag heeft geoordeeld dat voor een werknemer die regelmatig bij zijn vriendin verblijft, het adres van deze vriendin ook kwalificeert als verblijfplaats. De reizen van de werkplek naar deze verblijfplaats en vice versa zijn woon-werkverkeer voor de werknemer.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01