PLATFORMEN - 30.08.2024

Actuele ontwikkelingen DAC7

DAC7-(correctie)rapportages kunnen nog het hele jaar worden doorgegeven, aldus de Belastingdienst. Veel makelaars vallen ook onder DAC7.

DAC7 De Directive on Administrative Cooperation in the field of taxation (DAC7) is een Europese richtlijn die in 2023 is ingevoerd. Het doel van deze richtlijn is om fiscale transparantie te bevorderen in de digitale economie. Dit houdt in dat digitale platformen verplicht zijn om gegevens over verkopers die gebruikmaken van hun diensten te verzamelen en door te geven aan de Belastingdienst.

Versoepeling Goed nieuws voor bedrijven die betrokken zijn bij DAC7-rapportages. Het is nu mogelijk om het hele jaar 2024 (correctie)rapportages in te dienen! De eerdere deadline van 30 juni 2024 is komen te vervallen, wat meer flexibiliteit biedt voor een nauwkeurige rapportage. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor bedrijven die hun compliance willen waarborgen en ervoor willen zorgen dat alle informatie correct en tijdig wordt aangeleverd.

Toepassing op makelaars De Belastingdienst heeft bevestigd dat DAC7 ook van toepassing is op makelaars die via hun eigen websites vastgoed aanbieden. Dit betekent dat makelaars verplicht zijn om tijdig hun DAC7-rapportages in te dienen bij de Belastingdienst. Websites die uitsluitend een advertentiefunctie hebben, zoals Funda, vallen niet onder deze verplichting. Volgens de DAC7-richtlijn moeten makelaars en andere platformexploitanten verschillende gegevens rapporteren aan de Belastingdienst.

  1. Identiteitsgegevens van de verkopers/verhuurders Dit omvat informatie, zoals de naam, geboortedatum, het adres en btw-identificatienummer van de verkopers/verhuurders.
  2. Informatie over de activiteiten Makelaars moeten rapporteren welke activiteiten de verkopers/verhuurders uitvoeren via het platform, zoals de verhuur van onroerend goed, de verkoop van goederen of het verlenen van persoonlijke diensten.
  3. Omzetgegevens De totale omzet die door de verkopers/verhuurders is gegenereerd via het digitale platform moet worden gerapporteerd. Dit is cruciaal voor de Belastingdienst om te controleren of verkopers/verhuurders voldoen aan hun fiscale verplichtingen.
  4. Periode van rapportage De rapportageplicht geldt voor het kalenderjaar waarin de verkopers/verhuurders als te rapporteren verkopers/verhuurders worden aangemerkt.
  5. Verificatie van gegevens Makelaars zijn verplicht om de verzamelde gegevens te verifiëren voordat ze deze indienen. Ze moeten ervoor zorgen dat de informatie correct en volledig is.

bz-advies

Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot boetes en andere sancties.

Degenen die volgens DAC7 verplicht zijn te rapporteren, kunnen het hele jaar door correcties doorvoeren. Makelaars die via hun website vastgoed aanbieden moeten ook rapporteren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01