HUUR EN VERHUUR - 12.12.2023

Zo omzeilen kamerverhuurders de huurprijsregels

Het is op dit moment nog steeds mogelijk om de huurprijsregels voor kamerverhuur te omzeilen. Dit kan eenvoudig door groepscontracten te sluiten. Wij leggen u uit wat de geldende regelgeving is en hoe dit werkt.

Wat is een groepscontract?

Bij een zogeheten ‘groepscontract’ staan huisgenoten samen op één huurcontract. Vaak is er een hoofdhuurder die de volledige huur overmaakt naar de huisbaas, de rest betaalt zijn deel aan deze huisgenoot. Soms staat slechts één huurder op het contract, dit noemt men wel een friends-contract.

Zelfstandige woonruimte. Met dit soort contracten houden verhuurders de kamers buiten het puntensysteem voor onzelfstandige woonruimten. Ze verhuren het gehele huis als zelfstandige woning. Hierdoor kunnen ze hogere huurprijzen vragen en vermijden ze dat huurders via de Huurcommissie de huurprijs kunnen verlagen.

Nadelen voor huurders. Hoewel ze inderdaad meer controle hebben over huisgenoten en de kamerverdeling, ervaren huurders met een groepscontract vooral nadelen. In de meeste gevallen zijn ze verantwoordelijk voor de huur van een huisgenoot als deze vertrekt, terwijl zij deze persoon vaak niet goed kennen. Ook verhogen verhuurders de volledige huur soms met honderden euro’s als er een nieuwe huurder komt.

Voordelen voor verhuurders. Voordelen voor de verhuurder zijn dat er maar één contactpersoon is en dat er geen aparte huurcontracten zijn met daarbij het risico dat een student naar de huurcommissie stapt. Bovendien is het mogelijk om voor een zelfstandige woonruimte meer huur te vragen.

Gaat u verhuren aan studenten?

Gemeentelijke regels. Als u gaat verhuren aan studenten, bekijk dan eerst welke regels er gelden in de betreffende gemeente en of er een vergunning vereist is en lees u goed in over de puntentelling bij verhuur van onzelfstandige woonruimte. Tip.  In de meeste gemeenten in Nederland is het nog steeds mogelijk zonder vergunning te verhuren door middel van het sluiten van groepscontracten.

Vergunning verplicht. Amsterdam was in april 2020 de eerste stad die verhuurders wettelijk verplichtte individuele kamercontracten af te sluiten. Doel is om de rechten van kamerbewoners te beschermen en het afdwingen van een eerlijke huurprijs via de Huurcommissie makkelijker te maken. Er is een vergunning vereist voor kamerverhuur en dan moet er aan voorwaarden worden voldaan, zoals onder meer het individueel verhuren van kamers. Kamerverhuurders in Amsterdam sluiten echter nog steeds omstreden groeps- en hoofdhuurdercontracten af, ondanks het verbod. De praktijk is dus anders dan wat er is toegestaan volgens de vergunning. Er wordt strenger op gehandhaafd, stelt de gemeente Amsterdam. Ook in Rotterdam is voor bepaalde wijken een vergunningplicht ingevoerd.

Huurder vogelvrij?

Ook bij verhuur van een zelfstandige woonruimte zijn er regels voor de huurprijs. Maar als er sprake is van een hogere huur, geven de geliberaliseerde huurregels meer ruimte. Let op 1.  Ook bij een groepscontract met een geliberaliseerde huur is er de mogelijkheid om binnen zes maanden na aanvang van de huurovereenkomst de huurprijs te laten toetsen bij de huurcommissie. Dus als de huur veel hoger is dan op basis van de puntentelling is geoorloofd, kan de huurder huurprijsaanpassing vragen. Let op 2.  In 2024 treedt mogelijk de ‘Wet betaalbare huur’ in werking met een verdere beperking van het verhogen van de huur.

Houd de gemeentelijke regelgeving in de gaten. In de meeste gemeenten is er geen vergunningplicht en is het mogelijk om groepscontracten te sluiten. Daarmee worden de huurprijsregels bij kamers omzeild. Er gelden uiteraard ook huurprijsregels voor geliberaliseerde (hogere) huren, maar deze zijn soepeler dan de regels bij kamerverhuur.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01