Vakantiegeld niet eens per jaar, maar maandelijks uitkeren, kan dat zomaar?
Jaarlijks vakantiegeld
De meeste werkgevers en werknemers weten niet beter: het vakantiegeld wordt eenmaal per jaar in de maand mei of juni uitgekeerd. Vrijwel niemand die daar vragen bij stelt en dat is begrijpelijk ook, want de oorsprong van deze ‘traditie’ gaat al terug naar het begin van de vorige eeuw. Met het opgespaarde vakantiegeld kan de werknemer een leuke trip boeken om hartje zomer even helemaal te ontspannen van een jaar hard werken.
Tijd voor iets anders? Toch zijn er steeds meer mensen die ervoor pleiten om deze ouderwetse traditie overboord te gooien en het anders te doen. Werknemers gaan allang niet meer alleen in de zomer op vakantie en waarom zou een werknemer zijn eigen spaarpotje niet gedurende het jaar voor iets anders mogen inzetten, bijv. om de net ter ziele gegane wasmachine te vervangen, de hoge energierekening in de winter te betalen of met kerst eens flink uit te pakken.
Voordelen. Voor werknemers die hier behoefte aan hebben, kan het zeker interessant zijn om hun vakantiegeld maandelijks bovenop hun salaris uitbetaald te krijgen. Ook voor u als werkgever kunnen er voordelen aan een maandelijkse betaling zitten. Denk aan het verschil in cashflow en benodigde liquiditeit of wellicht kan het u als werkgever in een krappe arbeidsmarkt wel aantrekkelijker maken voor potentiële kandidaat-werknemers.
Wat zegt de wet daarover?
De regels rond vakantiegeld zijn vastgelegd in artikel 15 e.v. van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). De WML bepaalt kort gezegd dat de werknemer recht heeft op vakantiebijslag ter hoogte van 8% van zijn loon en dat uitbetaling van deze vakantiebijslag ten minste eenmaal per kalenderjaar dient te geschieden, in principe uiterlijk in de maand juni.
Cao of arbeidsovereenkomst. Hoewel de WML in basis uitgaat van uitbetaling eenmaal per jaar in de maand juni, wordt ruimte geboden om hiervan af te wijken. Vakantiegeld vaker dan eenmaal per jaar - bijv. maandelijks - uitkeren, wordt dus al door de huidige wetgeving gefaciliteerd. Let op 1. Daar is echter wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden. Afwijking van het ‘basistijdstip’ van uitbetaling is uitsluitend mogelijk indien dit vooraf schriftelijk is overeengekomen middels de cao of individuele arbeidsovereenkomst. Let op 2. Lopende arbeidsovereenkomsten waarin het vakantiegeld eenmaal per jaar wordt uitgekeerd, kunnen niet eenzijdig gewijzigd worden gedurende de looptijd. Een werknemer kan dus niet gedwongen worden om zijn vakantiegeld maandelijks in plaats van jaarlijks te ontvangen.
Ga het gesprek aan. Heeft u het idee dat vakantiegeld uitbetalen per maand aantrekkelijk is voor uw bedrijf en/of voor uw werknemers, ga dan zeker het gesprek aan met de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of bij het ontbreken daarvan met de individuele werknemers. Is men positief, dan kunt u besluiten deze mogelijkheid aan uw werknemers aan te bieden. Zo kan iedere werknemer vanaf dat moment kiezen om vakantiegeld jaarlijks in juni te blijven ontvangen of om dit op een ander tijdstip en/of maandelijks te ontvangen.