Hulp bij digitaliseren
1.Digitaliseren. Volgens het Ministerie van Economische Zaken ( https://bit.ly/3MOrHKB ) is 80% van de Nederlandse MKB-bedrijven al bezig met een basisniveau van digitalisering. Een mooi getal, maar het kan altijd beter. Voor ondernemers die nog aan het begin staan van digitalisering, geeft KvK ( https://www.kvk.nl/digitalisering/digitalisering-in-het-mkb-werk-slimmer ) een aardige inleiding met de voordelen en mogelijke valkuilen.
2. Bedrijfsscan. Digitalisering kent veel aspecten, van digitale administratie, boekhouding en facturering tot een CRM-systeem, een webwinkel, socialemediaplannen en meer. Om te ontdekken waar voor uw onderneming de kansen liggen, ontwikkelden KvK, INretail en MKB-Nederland de gratis bedrijfsscan Mijn Digitale Zaak ( https://scan.mijndigitalezaak.nl ). Na het invullen van de scan ontvangt u via e-mail een persoonlijk digitaliseringsplan waarmee u kunt aankloppen bij een IT-dienstverlener. Houd ook een oogje op het subsidieloket van RVO.nl ( https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/mijn-digitale-zaak ), dat in 2024 mogelijk weer geld beschikbaar stelt voor ondernemers die willen digitaliseren.
3. Werkplaats. Omdat de stap van idee naar uitvoering een lastige is, kan de MKB-ondernemer in 20 verschillende regio’s aankloppen bij een Digitale Werkplaats ( https://www.wijzijnkatapult.nl/digitale-werkplaatsen/digitale-werkplaatsen ). Hier werken ondernemers en studenten in projecten samen aan digitaliseringsvraagstukken, zoals het implementeren van de AVG, de ontwikkeling van een app of het testen van digitale kwetsbaarheid. Ondersteuning en advies van zo’n digitale werkplaats is kosteloos voor de ondernemer. Bloeise ( https://bloeise.nl/digitale-werkplaatsen-voor-het-mkb-wat-zijn-dat-en-wat-leveren-ze-op ) vertelt meer over de digitale werkplaats.
4. Zzp. De zzp’er krijgt minder hulp dan het MKB, maar ikwordzzper.nl ( https://www.ikwordzzper.nl/dossier/online-en-internet ) heeft een dossier vol adviezen voor een digitale onderneming.