VERZEKERINGEN - 07.12.2023

Hoe verzekert u precisielandbouwtechnieken?

Precisielandbouw wordt steeds meer toegepast. Welke invloed heeft dit op uw verzekeringen?

Precisielandbouw. Volgens WUR wordt onder precisielandbouw verstaan: technologie waarbij planten of dieren heel nauwkeurig de behandeling krijgen die ze nodig hebben. Op landbouwbedrijven komt dat in diverse vormen voor. Denk aan het gebruik van gps, sensoren, drones, gewascamera’s, warmtecamera’s, door accu’s aangedreven onbemande zelfrijdende machines, melkrobots, etc.

Risicobeoordeling

Bij risicomanagement draait het om de kans x de impact van een schade. Oftewel: hoe groot is de kans dat er een schade ontstaat en wanneer de schade ontstaat, hoe groot is dan het financiële of emotionele nadeel? Op basis daarvan bepaalt u welke verzekeringen u afsluit.

Verzekeraar. Een verzekeraar werkt volgens hetzelfde principe. Ook zij bepalen de kans x de impact van een schade. Vervolgens kan de verzekeraar de premie bepalen. Is dat niet mogelijk, bijv. omdat de impact niet te bepalen is, dan kan het zijn dat een verzekeraar een risico niet wil verzekeren. Zoals schade door overstroming.

Verzekeringsmogelijkheden

Verplichte WA-verzekering. In Nederland is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor motorvoertuigen verplicht. Let op.  Het begrip motorvoertuigen is erg breed. Niet alleen trekkers, heftrucks en auto’s vallen daaronder, maar bijv. ook zakelijk gebruikte zitmaaiers, drones en zelfrijdende zaai- en schoffelrobots. Zelfs wanneer u met een motorvoertuig niet op de openbare weg komt, bent u toch verplicht een WA-verzekering af te sluiten. De kans op een ongeval is immers niet beperkt tot de openbare weg, dat kan ook op uw erf, in het land of in een stal of werktuigenberging plaatsvinden.

Brand- en (beperkt) cascodekkingen. Motorvoertuigen kunt u naast de WA-dekking verzekeren voor brand, beperkt casco of uitgebreid casco schades, soms zelfs inclusief eigen gebrek en bedieningsfouten.

Machinebreuk. Objecten die bij een gebouw horen, worden in de waarde en verzekeringsdekking van het gebouw meegenomen. Denk bijv. aan een melkrobot. Maar wanneer de stal voor brand- en stormschades is verzekerd, kan dat voor bijv. een melkrobot te beperkt zijn. Dan kan er een aanvullende machinebreukdekking worden afgesloten. Deze is vergelijkbaar met een cascodekking voor machines.

Let op de premie!

Bij precisielandbouwtechnieken is voor sommige toepassingen al veel informatie beschikbaar. Denk bijv. aan melkrobots en gps-systemen. Maar voor bijv. de zelfrijdende zaai- en schoffelmachines is dat nog niet het geval. Verzekeraars kunnen dan de kans x de impact moeilijk of zelfs niet berekenen. Tip.  Verzekeraars zijn dan geneigd om hoge premies te berekenen, omdat ze onvoldoende data hebben. Accepteer een aangeboden premie dan niet direct, maar bespreek met de verzekeraar of uw adviseur wat de risico’s volgens u zijn en welke preventiemaatregelen u neemt.

Aandachtspunten

Preventievoorwaarden. Let op de preventievoorwaarden en lees de clausules daarover. Denk bijv. aan diefstalbeveiliging bij gps-systemen of voorschriften bij het laden van elektrisch aangedreven objecten.

Nieuwwaarde? Houd rekening met waardevermindering bij schade. Vraag bij het afsluiten van de verzekering hoelang u de nieuwwaarde vergoed krijgt.

Precisielandbouwtechnieken zijn prima te verzekeren. Maar door gebrek aan data is het verstandig om altijd te overleggen of zelfs te onderhandelen met de verzekeraar over de premie en de voorwaarden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01