Geld vragen voor retourzending?
1.Retour kost geld. Dat de consument een online bestelling altijd gratis kan retourneren, is niet meer zo vanzelfsprekend als het ooit was. RTLÂ Nieuws ( https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5378162/retourneren-webwinkel-wehkamp-bol-kosten ) meldt dat veel webwinkels de klant laten betalen voor een retourzending. Soms is dat het hele bedrag, soms een bijdrage en soms een symbolisch bedrag om de klant bewust te maken van de logistieke en milieukosten van een teruggestuurd pakket.
2. De regels. Afgezien van de vraag of het verstandig is, staat u als ondernemer in uw recht als u geld vraagt voor retourzendingen. Gratis retourneren is een service en geen verplichting, zegt Thuiswinkel.org ( https://www.thuiswinkel.org/vragen/moet-ik-de-kosten-voor-mijn-retourzending-zelf-betalen ). Aan retouren kleven echter meer kosten dan alleen de verzending, zoals magazijnkosten en loonkosten voor verwerking. Charlotte’s Law ( https://www.charlotteslaw.nl/webwinkelrecht-welke-retourkosten-mag-ik-in-rekening-brengen ) legt uit dat deze voor rekening van de winkelier komen.
3. De keuze. Volgens logistiekfirma Returnista ( https://www.returnista.nl/blog/gratis-retourzendingen-aanbieden-beste-manier ) zijn retourzendingen niet te vermijden en creëert een gratis retourbeleid een langdurige band met de klant. Onderzoek wijst echter uit dat een retourprijs leidt tot minder retourzendingen, zegt Thuiswinkel.org ( https://www.thuiswinkel.org/vragen/helpt-een-retourprijs-rekenen-tegen-de-hoeveelheid-retouren ). Communiceer tijdig en eerlijk waarom een retourzending geld kost. Zo creëert u begrip en voorkomt u dat uw klanten hun heil elders zoeken.
4. Minder retouren. Als webwinkelier kunt u veel doen om het aantal retourzendingen en de daaraan verbonden kosten te verlagen. KvK ( https://www.kvk.nl/starten/grote-kans-dat-retouren-je-meer-kosten-dan-nodig ) noemt punten waarop u uw retourbeleid kunt verbeteren, zoals betere productinformatie en een langere bedenktijd.