Vanaf 2026 (hybride) warmtepomp verplicht
Minimumstandaard. Het kabinet heeft onlangs bij de presentatie van een nieuw pakket aan klimaatmaatregelen bekendgemaakt dat de (hybride) warmtepomp de minimumstandaard wordt voor het verwarmen van woningen, winkels, scholen en kantoren. De minimumnorm geldt vanaf het moment dat de cv-ketel wordt vervangen. Vaak zal dat met een hybride warmtepomp zijn, maar er zijn ook andere oplossingen mogelijk, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.
Terugverdientijd. Subsidies en leningen moeten de investering voor iedereen betaalbaar maken. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de investering binnen zeven jaar wordt terugverdiend, omdat de productie van warmtepompen zal stijgen en daarmee de prijs zal dalen. Voor de investering is de ISDE beschikbaar ( https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde ) en het Nationaal Warmtefonds kan een lening verstrekken (de Energiebespaarlening - https://www.warmtefonds.nl ). Tip. Het 0%-rentetarief bij het Warmtefonds wordt verbreed naar inkomens tot € 60.000.
Er zijn uitzonderingen. De verplichting geldt niet voor situaties die leiden tot overschrijding van geluidseisen waar noodzakelijke aanpassingen nodig zijn en/of situaties die leiden tot onevenredig hoge kosten. Dit geldt ook voor appartementen. Monumenten worden vooralsnog op voorhand uitgezonderd, vanwege complexe vergunningstrajecten.
Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 6 vindt u de Kamerbrief over de reikwijdte van de normering van verwarmingsinstallaties.