HYPOTHEEK - 09.03.2023

Lage hypotheekrente meenemen naar uw nieuwe huis?

U heeft een lage hypotheekrente maar wilt een andere woning kopen. Wat is er dan mogelijk met uw bestaande hypotheekrente? Kunt u deze zonder meer meenemen naar de hypotheek van uw nieuwe woning?

Verhuisregeling of meeneemregeling

Per bank anders. Het meeverhuizen van de hypotheekrente van uw oude naar uw nieuwe woning wordt bij veel hypotheekverstrekkers ook wel de ‘verhuisregeling‘ of ‘meeneemregeling’ genoemd. In de algemene voorwaarden die behoren bij uw hypotheek staat exact vermeld hoe de regeling bij uw hypotheek werkt. Per hypotheekverstrekker kan dit namelijk anders uitpakken. De hypotheek meenemen naar een volgende woning is vaak mogelijk, maar hangt af van verschillende factoren en voorwaarden die uw bank stelt.

Misverstand. Er is vaak een misverstand dat wanneer de hypotheek meeverhuist naar een volgende woning, dit altijd mogelijk is omdat u de hypotheek immers al heeft. Echter, wanneer u een nieuwe woning koopt, sluit u een hele nieuwe hypotheek af waarvoor uw inkomen opnieuw getoetst moet worden. Daarnaast moet de woning voldoende waarde hebben voor het nieuwe hypotheekbedrag. Is het mogelijk om de nieuwe hypotheek te krijgen, dan kunt u de rente van de oude hypotheek wellicht meeverhuizen als u voldoet aan de voorwaarden die de hypotheekverstrekker stelt. Let op.  Voor het bedrag dat u extra leent bovenop de oude hypotheek geldt de actuele rente.

Voorwaarden en vragen

Er zijn verschillende voorwaarden die u tegen kunt komen zijn. Waar moet u op letten?

  • Het moment waarop u moet aangeven dat u de hypotheekrente wilt meenemen verschilt per hypotheekverstrekker. Bij sommige hypotheekverstrekkers moet u dit doen voordat u de oude hypotheek aflost, bij andere hypotheekverstrekkers hoeft dit pas later. Tip.  Geef in ieder geval bij uw adviseur vanaf het begin aan dat u gebruik wilt maken van de verhuisregeling.
  • Stel de vraag of u de (lage) rente van een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kun meeverhuizen wanneer u naar een hypotheek zonder NHG gaat.
  • Informeer of u voor de nieuwe hypotheek exact dezelfde rente krijgt of dat er een opslag geldt op de bestaande rente omdat u nu in een andere risicoklasse voor de rente valt. Gelden dan de oude risicoklassen of de nieuwe risicoklassen die de hypotheekverstrekker hanteert?
  • Informeer of u de rente kunt meenemen als uw oude woning nog niet is verkocht.
  • Wanneer u eerst uw woning verkocht heeft, kunt u dan de rente nog meeverhuizen? Hoeveel tijd moet er zitten tussen het aflossen van de oude hypotheek en het ondertekenen van de nieuwe hypotheekakte?
  • Waar moet u op letten als u de rente wilt meenemen?
  • Geef het op tijd aan dat u de rente wilt meeverhuizen en kijk wanneer u dit kenbaar moet maken bij uw hypotheekverstrekker.
  • Wanneer uw bestaande hypotheekrente korter dan tien jaar vaststaat, is het vaak moeilijker om de hypotheekrente mee te nemen. Hypotheekverstrekkers moeten dan toetsen met een vastgestelde toetsrente van 5%, waardoor u minder kunt lenen dan wanneer ze met de werkelijke rente mogen toetsen.
  • Veel hypotheekverstrekkers hebben het proces van het meenemen van de hypotheekrente niet op orde, waardoor de behandeling van een hypotheekaanvraag langer kan duren. Neem daarom een langere periode op voor het financieringsvoorbehoud, zodat u voldoende tijd heeft voor het regelen van de hypotheek.
Of u de hypotheekrente kunt meenemen naar uw volgende woning, is per hypotheekverstrekker anders. Ga daarom al in een vroeg stadium in gesprek met uw huidige hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur om te bekijken of u uw hypotheek mee kunt nemen en onder welke voorwaarden dit mogelijk is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01