MESTWETGEVING - 15.02.2023

Realtime VDM van start, na transport bevestigen

Sinds 1 januari moet u mesttransporten registreren met het rVDM-systeem. Dit systeem kent meerdere meldingen. Daarnaast is nieuw dat u het mesttransport nadien moet bevestigen als leverancier of afnemer. Welke gevolgen heeft dit?

De papieren mestbon verdwijnt

Met de introductie van het realtime vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM) verdwijnt het oude papieren vervoerbewijs dierlijke mest (VDM). Tot en met februari 2023 geldt een overgangstermijn waarin u nog gebruik mag maken van het papieren VDM.

Mest afvoeren door intermediair. Is de vervoerder van uw mest een intermediair, dan doet de intermediair alle rVDM-meldingen voor u. Naderhand moet u als afnemer of leverancier wel zelf in e-CertNL het mesttransport bevestigen. Bij een mesttransport dat gewogen en bemonsterd wordt, is altijd een intermediair betrokken. Een intermediair mag ook een forfaitair transport uitvoeren. Een intermediair is geregistreerd bij RVO.nl.

Zelf mest vervoeren

U mag als landbouwer (leverancier/afnemer) ook zelf forfaitair mest vervoeren van of naar uw bedrijf. Tijdens dit forfaitaire transport moet u ook gebruikmaken van het rVDM-systeem. Voorafgaand en tijdens het transport moet u verschillende rVDM-meldingen doen die elkaar opvolgen.

Twee meldingen voorafgaand het laden. Voor het laden doet u een vooraanmelding, waarin u alle benodigde gegevens over het transport vooraf doorgeeft. Deze gegevens kunt u in de loop van het proces nog aanpassen indien dat nodig is. U kunt de vooraanmelding maximaal 14 dagen voor het laden doen. Na de vooraanmelding doet een startmelding dat. Deze melding kunt u maximaal twee dagen voor het laden indienen. Het is ook toegestaan om beide meldingen kort voor het laden in te dienen.

Losmelding en bevestiging. Zodra u de mest lost, doet u een losmelding. Tijdens deze melding bevestigt u onder andere de losplaats. Daarnaast kunt u als vervoerder het mesttransport ook direct bevestigen. De leverancier/afnemer van de mest moet na het vervoer nog wel de bevestiging doen in e-CertNL.

Mesttransport door loonwerker. Een loonwerker die niet geregistreerd is als intermediair, mag net als voorheen alleen maar forfaitaire mesttransporten uitvoeren. De loonwerker moet dezelfde meldingen doen als u wanneer u zelf mest forfaitair vervoert. De loonwerker doet deze meldingen namens u in e-CertNL. U moet de loonwerker hiervoor machtigen via RVO.nl. Na het transport moeten de leverancier en afnemer het transport bevestigen.

Transportbevestiging binnen zeven dagen

Heeft u de mest niet zelf vervoerd, dan moet u het transport altijd bevestigen in e-CertNL. U doet de bevestiging binnen zeven dagen na de dag van lossen. Tijdens de bevestiging gaat u akkoord met de opgegeven gegevens. Ziet u een fout, dan kunt u het transport afwijzen en aangeven wat er volgens u niet klopt.

Machtiging voor bevestiging. U kunt de hiervoor genoemde bevestiging ook laten doen door een gemachtigde. Dit kan bijv. uw adviseur zijn. De bevestiging kan echter nooit gedaan worden door een partij die betrokken is bij het desbetreffende mesttransport.

Particulier en een klein bedrijf. Een particulier en een klein bedrijf hoeven als betrokken partij een mesttransport niet te bevestigen. U heeft een klein bedrijf als u minder dan 350 kg dierlijke stikstof per jaar gebruikt (productie en aanvoer) en minder dan 3 ha grond in gebruik heeft.

Als u dit jaar mest aan- of afvoert, moet u na het transport een bevestiging doen in e-CertNL. Voert u zelf een forfaitair transport uit, dan moet u voor en tijdens het transport ook meldingen doen in het rVDM-systeem.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01