WET- EN REGELGEVING - 28.04.2022

Per 01.01.2023 energielabel kantoren groter dan 100 m2 verplicht

Kantoorgebouwen van meer dan 100 m2 moeten vanaf 1 januari 2023 energielabel C hebben. Reden om actie te ondernemen? Wat moet u als ondernemer weten over deze energiemaatregel?

Energiemaatregelen

Voor ondernemers gelden er allerlei energiemaatregelen. Verbruikt u meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar, dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder (de energiebesparingsplicht). Bovendien geldt dan ook de informatieplicht energiebesparing: u moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft uitgevoerd (eLoket RVO.nl - https://bit.ly/3KYEsie ). Let op. Kantoorgebouwen moeten per 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben.

Wie is er verantwoordelijk? De pandeigenaar is hiervoor verantwoordelijk. Huurt u een kantoorpand, dan hoeft u zich hier niet meteen zorgen over te maken. Let op. Informeer bij de verhuurder wel hoe het ervoor staat, want heel formeel mag een kantoor met energielabel D of minder vanaf 2023 niet meer worden gebruikt. De regel geldt overigens voor kantoorruimtes vanaf 100 m2 . De verplichting geldt niet als:

  • de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) kleiner dan 50% is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw;
  • de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties kleiner is dan 100 m2 ;
  • het een monument betreft;
  • het kantoor maximaal twee jaar wordt gebruikt;
  • het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
  • de noodzakelijke maatregelen een terugverdientijd hebben van meer dan tien jaar.

Bijhorende functie. Als de kantoorruimte een bijhorende functie heeft, dan wordt het gebouw niet als kantoorgebouw gezien. Dit geldt bijv. als in een gebouw industrie zit met een bijhorend kantoor, waar alle administratie wordt uitgevoerd. Het model met tien voorbeelden geeft meer duidelijkheid hieromtrent.

Huidig energielabel? Weet u niet wat het huidige energielabel is, check dit dan op EP-online ( https://bit.ly/3iurOvi ). Tip.  Op 1 januari 2021 is de methodiek voor het energielabel veranderd (strenger). Heeft u een ouder energielabel, dan is dat tien jaar geldig. Daarna moet u aan de strengere normen voldoen. Uw huidige label C zou dan D kunnen worden.

Als u actie moet ondernemen

Bent u eigenaar van een kantoorpand met energielabel D of minder, onderneem dan snel actie en neem energiebesparende maatregelen. Schakel een erkend energieadviseur in ( https://bit.ly/3NeHi4p ). Deze geeft advies over de te nemen maatregelen (energieprestatieadvies - EPA), kan ondersteuning bieden bij de uitvoering ervan en kent het nieuwe energielabel toe.

Vergeet de subsidie niet! Sommige maatregelen kunt u zelf nemen, zoals het plaatsen van tijdschakelaars, tochtstrippen, deurdrangers, ledverlichting, enz. Voor het isoleren van spouwmuren, vloeren, warmwaterleidingen, daken, het plaatsen van HR++(+) glas, e.d. moet een vakman worden ingehuurd. Tip. Vergeet de subsidiemogelijkheden niet. Van SVM, ISDE en SDE++ tot en met EIA en MIA/Vamil.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 5, nr. 17 vindt u:• tien praktijksituaties energielabel C kantoren• Subsidiemogelijkheden energielabel C-verplichting kantoren• Beslisboom Energielabel C kantoren

Eigenaren van kantoorgebouwen groter dan 100 m2 moeten per 1 januari 2023 zorgen voor een energielabel C. Voor het inschakelen van een erkend energieadviseur bestaat voor advies en ondersteuning de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (deze regeling sluit op 30 september 2022).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01