PATIĂ‹NTENDOSSIER - 26.04.2022

Papieren dossier vernietigen als het digitaal is opgeslagen

Binnen uw praktijk worden alle nog aanwezige papieren medische dossiers gedigitaliseerd. In een aantal dossiers zit ook een schriftelijke wilsverklaring. Mag u alle dossiers scannen, ook de wilsverklaringen, en het papier daarna vernietigen?

Dossierplicht

Relevante informatie. De dossierplicht in de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) houdt in dat de zorgverlener relevante informatie moet bijhouden over de behandeling of begeleiding van een patiënt.

Doel: goede hulpverlening. Het primaire doel van de WGBO is goede hulpverlening bieden aan de patiënt. Een zorgvuldig bijgehouden medisch dossier is daarbij van belang, bijv. voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg voor de patiënt.

Duidelijk voor iedereen. De zorgverlener, maar ook de waarnemer, de opvolger en andere zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn, moeten uit het medisch dossier kunnen begrijpen wat de medische achtergrond en situatie van de patiënt zijn. Met name als meerdere zorgverleners betrokken zijn bij de behandeling, is een goede verslaglegging door alle hulpverleners essentieel.

Wettelijke eisen aan dossiervoering?

Beveiliging is belangrijk. Papieren dossiers en ingekomen correspondentie worden tegenwoordig vaak gescand en digitaal opgeslagen. Zodra dat gebeurd is en de digitale documenten beveiligd zijn, mogen de papieren dossiers en de ingekomen correspondentie worden vernietigd. Dit mag omdat de wet geen inhoudelijke eisen stelt aan de wijze waarop een medisch dossier wordt ingericht of vormgegeven. Dit betekent dat een arts ook een scan in het medisch dossier mag opnemen.

Ook voor wilsverklaringen

Volledige weergave. Als arts mag u ook belangrijke documenten, zoals schriftelijke wilsverklaringen, in het medisch dossier opnemen Tip. Zorg dat de scans een juiste en volledige weergave zijn van de originele documenten. In dat geval hoeft u de papieren documenten niet meer te bewaren.

Toegankelijk en raadpleegbaar

Daarnaast is het belangrijk dat de dossiergegevens, dus ook de opgeslagen scans, voldoende toegankelijk en raadpleegbaar zijn en blijven. Dat is nodig voor een goede zorgverlening. Bovendien moet de patiënt zijn rechten met betrekking tot deze stukken (zoals het recht op inzage, afschrift en vernietiging) kunnen blijven uitoefenen. De patiënt moet daartoe een verzoek doen aan de zorgverlener (of de afdeling) die deze verzoeken uitvoert.

Wie is eigenaar van het dossier?

Geen eigenaar, wel zeggenschap. Zorgverleners zijn geen eigenaar van het dossier, maar hebben op grond van de dossierplicht, met inachtneming van de patiëntenrechten, wel zeggenschap over de opname en wijziging van gegevens hierin. Omdat de patiënt ook geen eigenaar is van het medisch dossier, kan hij het niet opeisen, ook niet nadat de behandelingsovereenkomst met de zorgverlener is beëindigd.

Rechten patiënt. De patiënt heeft wel bepaalde rechten (zoals recht op inzage, afschrift en vernietiging) met betrekking tot de gegevens die over hem in het medisch dossier zijn opgenomen.

Van niemand. Eigenlijk heeft niemand het volledige eigendomsrecht op een medisch dossier, maar hebben zorginstellingen, zorgverleners en patiënten er wel een zekere mate van zeggenschap over.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 15, nr. 3 vindt u de KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens.

Zorgverleners mogen papieren dossiers en daaraan toegevoegde stukken vernietigen, nadat deze gescand, opgeslagen en beveiligd zijn. De scan moet een juiste en volledige weergave zijn van het origineel. Ook moeten alle dossiers voldoende toegankelijk en raadpleegbaar zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01