E-MAIL - BEVEILIGING - 28.02.2022

Veilige e-mail voor dagelijks gebruik?

Protonmail staat bekend als een extra veilige e-maildienst. Maar is het ook voldoende praktisch bruikbaar voor al uw e-mailverzoeken?

Wat is het verschil?

Bij ‘gewone’ e-maildiensten zijn er altijd wat twijfels omtrent privacy en veiligheid. Soms gaan deze diensten bijv. uw berichten scannen om u later gerichte advertenties te kunnen tonen. Het is ook niet altijd duidelijk hoe goed uw e-mail beschermd is tegen inkijk door anderen, denk aan hackers of overheidsdiensten.

Protonmail ( https://protonmail.com ) maakt net op deze punten het verschil. Uw e-mail wordt hier altijd versleuteld, zowel onderweg als bij opslag op de servers van Protonmail. Bij een eventuele inbraak bij Protonmail zouden hackers niets kunnen aanvangen met de versleutelde gegevens. Ook Protonmail zelf kan nooit uw berichten lezen. Protonmail is bovendien gevestigd in Zwitserland, waar een strengere privacywetgeving geldt dan bijv. in de VS (Google, Microsoft).

Aanbod?

U kunt bij Protonmail starten met een gratis account. Deze volstaat voor een kennismaking, maar niet voor doorgedreven dagelijks gebruik. De opslagruimte is namelijk beperkt tot 500 MB en er is een limiet van 150 berichten per dag. In de praktijk moet u minstens gaan voor het Plus-account voor € 48/jaar. Deze biedt 5 GB opslag, u kunt vijf e-mailadressen aanmaken en u kunt zelfs uw eigen domeinnaam gebruiken. Tip. Voor alle duidelijkheid: met een Protonmail-account kunt u veilig e-mailen naar contacten buiten Protonmail.

Webmail

De webmailversie van Protonmail kreeg recentelijk een nieuw, modern ontwerp. Er zijn verschillende lay-outs en thema’s om de app volledig naar uw voorkeur aan te passen. Ook zijn er nieuwe sneltoetsen, filters en een voorbeeldweergave van bijlagen. In het algemeen steekt de webmailapp prima in elkaar en zijn alle essentiële tools aanwezig, maar u vindt hier niet de toeters en bellen van bijv. Gmail, zoals rechts-klikmenu’s, spellingscontrole of integratie met andere apps.

Mailapplicaties

Door de beveiliging met encryptie kan Protonmail niet werken met standaard e-mailapps op een smartphone. Gelukkig biedt Protonmail zelf mailapps voor Android en iOS ( https://protonmail.com/secure-email-app ). Deze apps werken gemakkelijk, met als voordeel dat u ook op uw smartphone veiliger kunt e-mailen. Om dezelfde reden kunnen ook desktop-mailapplicaties niet zomaar met Protonmail samenwerken. Tip. Installeert u ProtonMail Bridge ( https://protonmail.com/bridge ), dan kunnen Outlook, Thunderbird of andere apps toch met Protonmail communiceren.

Nadelen?

Alles bij elkaar is Protonmail voldoende goed uitgebouwd voor regelmatige e-mailgebruikers. Toch moet u met enkele nadelen rekening houden. Gmail leert bijv. uit uw berichten en gewoontes welke berichten belangrijk voor u zijn, toont handige links om snel een bestelling van een webwinkel op te volgen, herinnert u aan een geplande trip, enz. Omdat Protonmail uw e-mails niet kan inzien, zijn zulke functies bij Protonmail simpelweg niet mogelijk. Verder is het extra belangrijk om uw Protonmail-wachtwoord niet kwijt te raken, want dat is de sleutel waarmee uw berichten geëncrypteerd zijn. Ten slotte is Protonmail niet echt geschikt voor sommige intensieve taken, bijv. het verzenden van een nieuwsbrief naar honderden klanten.

Wilt u net dat extra niveau van privacy en veiligheid, probeer dan Protonmail (beperkte gratis versie - € 48/jaar voor een Plus-account). Het is zeker dagelijks bruikbaar, zolang u kunt leven met enkele beperkingen die door de extra beveiliging onvermijdbaar zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01